Kéretlen prókátorként egy mai idézet:
> Szeged - Több száz mázsa hal végzi a bográcsban a csongrádi megyeszékhelyen >és környékén. A szegedi halászlé messze földön híres, s a helyiek mellett a turisták >is - miután végigjárták a nevezetességeket - korgó gyomorral veszik be magukat a >csárdák egyikébe. A Blikk annak próbált utánajárni, vajon mi a szegedi halászlé >titka, s mely fogadók pályázhatnak a képzeletbeli dobogó fokaira.
Hol a legjobb a halászlé? - kérdezzük tudatlanul a szembejövőket. Egyöntetűen visszhangozzák: hát a Fehértóban!
A hatalmas parkoló szinte zsúfolásig tele, az asztalokon kis bográcsokban illatozik a helyi specialitás. A konyhában hatalmas a sürgés-forgás, a kondérokban fortyog a halászlé.
- A fehértói hal világhírű. Különleges adottságai miatt rendkívül jó az íze. Akkora a forgalmunk, hogy soha nem kell lefagyasztanunk egy tányérral sem a léből.
Hetente háromszor érkezik az új halszállítmány, összesen 35 mázsa végzi fazékban - árulja el Ócskó Miklós üzletvezető, aki harminc éve kezdte koptatni a deszkát. - Naponta 1000-1500 vendég fordul meg nálunk. A vendégek többsége a környékről jön, de az ország legtávolabbi pontjáról is érkeznek ínyencek. Múlt héten hatvan adagot vittünk Brüsszelbe, de rendszeresen rendelnek Frankfurtból és Grisheimből is. Göncz Árpád volt köztársasági elnöknek a mai napig is küldünk halászlét - büszkélkedik a főnök a náluk járt hírességeket sorolva: Mádl Ferenc, Gyurcsány, Orbán és számtalan színész, énekes, miközben megcsörren a telefonja: újabb 300 adagos rendelés érkezik.
>Az étterem mögött saját halfeldolgozó működik. Az egykor vígan fickándozó, mára >kibelezett és lefejezett pontyok, harcsák hatalmas hűtőben várják előkészítve, >hogy a fazékba vagy a tepsibe kerüljenek.
Eddig a cikk részlete: évekkel ezelőtt volt szerencsém a Fehértói Halászcsárdában nevezett halászléból kiadósan beebédelni igaz, szentségtörést elkövetve, mert tésztát is kértem a halászlé mellé, holott a szegedi módra főzött mellé szokásjog szerint nem illik:((((( .... én viszont bajai módra szeretem, főzöm, tálalom.
A Fehértói ínyencséget minden halbarátnak szívesen, forrón ajánlom!