Igen veled is meg somanyával is a deku topicról ismerjük egymást. :) Amit veled cseréltem szalvikat, sajnos még nem volt időm megcsinálni, de el van rakva, remélem egyszer lesz majd annyi időm, hogy csináljak valami szépet belőlük.
Nem olyan rég beszereztem egy labordiagnosztikai könyvet, és abban az van:
75 gr glukoz terhelés után:
Normál értékek:éhgyomri: 3,9-5,5 mmol/l vagy 70-100 mg/dl
1 óra múlva: 3,9-8,8 mmol/l vagy 70-160 mg/dl
2 óra múlva: 3,9-6,6 mmol/l vagy 70-120 mg/dl
3 óra múlva: 3,9-5,5 mmol/l vagy 70-100 mg/dl
Határértékek:éhgyomri: 5,5-7,2 mmol/l vagy 100-130 mg/dl
1 óra múlva: 8,8-12,0 mmol/l vagy 160-220 mg/dl
2 óra múlva: 6,6-8,3 mmol/l vagy 120-150 mg/dl
3 óra múlva: 5,5-7,2 mmol/l vagy 100-130 mg/dl
Egyébként a terhességi diabétesz esetén azt mondják, hogy a 75 gr-os terhelés 7,8-ig jó, utána kezdenek diétáztatni, és ha kell inzulinozni. Nekem kellett 6 pontos profilt is csinálni, ami azt jelenti, hogy 6-szor vettek vért, egyszer éhgyomorra, aztán 5 étkezés után 1 órával. Nekem a SOTE-n azt mondták, hogy leszámítva az éhgyomri értéket, a többi öt általágan 5,5-nek, vagy az alatt kell lennie, akkor jó.
Van még egy mási érték is, amit néznek, ez a HbA1c, aminek a meghatározásával arra kapnak infot, hogy az elmúlt 6-8 hétben milyen volt a vércukorszint. Ha magas ez az érték, akkor az utóbbi hetekben tartósan magas volt a vércukorszint, ami sem a babának, sem a mamának nem jó. Ha ez az érték 6% alatt van, akkor a vércukorszint nagyon jól beállított nem cukorbetegek és cukorbetegek körében egyaránt. Cukorbetegeknél 8%-ig még jól beállított, 9% fölött meg rossz. Gondolom a terheseknél a szigorubbat, tehát a 6 %-ot veszik figyelembe.
Meg aztán van még a fruktózamin meghatározás, ebből is arra következtetnek, hogy az elmúlt 1-3 hétben a vércukorszint jól volt-e beállítva. Ha az érték emelkedett, akkor a vércukor is emelkedett volt.
Nem cukorbetegeknél: 2,80 mmol/l alatt jó
Cukorbetegeknél 2,80-3,20 mmol/l között jól beállított, 3,21-3,70 mmol/l között mérsékelten jól beállított, 3,70 mmol/l felett rosszul beállított a vércukor szint.