vizinikk
2005.07.04
|
|
0 0
142
|
Nem vagyok benne biztos, hogy meg kell kímélni az ifjakat a stresszhelyzetektől.
Lehet, hogy az első ilyen a sorban az érettségi, de egy csomó más stresszhelyzet követi, ha felsőfokú intézményben folytatják a tanulást - nem beszélve az álláskeresés interjúiról - , és azért az érettségivel szereznek egy kis vizsgarutint is. Ha nincs tétje a középiskola eredményes befejezésének, csökkenne a tanulásra késztetés is. Azonkívül ami egy középiskolában, mondjuk 100-150 érettségizőt jelent, az egy felsőfokú intézményben a felvételin többezret, amire se idő, se ember, se hely nincs elegendő. A jelenlegi oktatói gárdának még az is gondot okoz, hogy az egyetem hallgatóit levizsgáztassák időben, nemhogy még a jelentkezőket is érdemben képesek legyenek megítélni. Néhány évvel ezelőtt a felvételizőket több helyszínre osztották el, annyian voltak, ha nincs egy előzetes értékelés középiskola végén, feltehetően jóval többen jelentkeznének, mint most, amikor azért meghatározza a felvétel esélyeit az érettségi eredménye. Nem beszélve arról, hogy más tudással kerül ki egy gyerek a Fazekasból és mondjuk, a nyírmadai gimnáziumból. Nem hinném, hogy az egyetem feladata lenne a vizsgákon szelektálni közülük - a hallgatói létszám az utóbbi időben megsokszorozódott, az egyetemi oktatók számát viszont MB csökkenteni akarta.... nem óvoda a felsőoktatás, hogy oda mindenkinek be kellene kerülnie, a hallgatók tudásának színvonala az utóbbi években így is látványosan esett.
|
Előzmény: Derek (141)
|
|