NeomatiK Creative Commons License 2005.07.01 0 0 47

Helló!

Már írtam egy másik topikba, de itt is aktuális, talán még jobban.

Bemásolom sorrendben:

Lehet-e autóba utólag klímát szerelni? Valami olcsó megoldás kéne, tehát nem az utólag beépíthető 300ezer forintos megoldás hanem:

1. Első sorban ilyenre gondolok, hogy hűtőgépből kiszerelt technikát az autóban elhelyezni és a hőcserélőt az autó ventilátora után beszerelni a csőbe.

vagy

2. ugyanigy, de lehet külön az autó szellőztető rendszerétől függetlenül plusz ventilátorral.

Kompresszoros vagy abszorpciós hűtőgép lenne a megfelelő buheranciára? Használtan kb 10000 Ft egy hűtőgép, egy klímaszerelő át tudja alakítani az autóhoz?

Remélem, mást is érdekel ez a téma és nem túl off itt. Előre is köszönöm!

erre válasz:

Hi !

Nézz be egy hűtő mögé, mekkpra hőcserélője van. Nem biztos, hogy elférne az autó tetején.

A hűtőgép kompresszora 220V-ról megy, kihajtása nincs, gyakorlatilag teljesen zárt a rendszer, nemtom mivel tekernéd a kompresszort.

És ez csak két problem a 100-ból.

Még igazi gányolók sem képesek erre, bár manapság mindent el tudok képzelni.

De hogy se jó, se üzembiztos, se veszélytelen nem lesz, abban tuti biztos vagyok.

erre én:

Szerintem ez nem olyan nagy probléma, amit felvetettél.

A lírát egyébként sem raknám az autó tetejére :) inkább a motortérbe valahogy elszigetelten a motor hőjétől vagy esetleg az autó padlólemeze alá alulról védve.

És kisebb felület is elég lenne, mivel hogy a lakásban a hűtőszekrény mögött nincs menetszél és ventilátor. És nem szükséges az utastérben -18 C fok, de még 5 C fok se. Persze kérdés, hogy a hűtőbatéria külső felülete hány C fokos legyen ahhoz, hogy az utastéret 23-25 C fokra hűtse.

A motor áramigénye se jelenthet gondot szerintem, kb. 10-15ezer forintért lehet kapni ilyen invertert 12V DC > 230V AC 50Hz. Pl a Conrad is árul ilyet. A hűtőgép teljesítménye meg kb 70W, ezt simán birja.

Abszorpciós hűtőgépnél meg ugye nem is kell kompreszor se. Nincs zaj se.

Vélemények, javaslatok, tapasztalatok?

Valaki még foglalkozik ezzel a kérdéssel?