Freddy56 Creative Commons License 2005.06.27 0 0 953

Sziasztok!

Még valamikor febr. elején írtam először, akkor fényképet is mutattam a banánfámról, amit karácsonyra kaptam. (akkor hozta az első levelét). Na, ezt az őrültet akkor átültettem, azóta már hozott 11 levelet, két fiókát, és az az érzésem, hogy nagyobb lakásba (cserépbe) kell költöztetnem. Valahol olvastam, ha azt akarom, hogy teremjen, akkor min. fél m3-es edény kell neki, de ő csak még 30 l-es kislakásban tengeti az életét. Az átmérője is mocskosul megnőtt. Na persze, nem koplaltatom, minden hó elején és közepén a fél liter öntözővízbe belemérek 10 ml FitoHorm 39 K nevű káliumoldatot. (1 l = 490 Ft, nem drága). Az egyik legnagyobb kálium kajaforrás a banán.

A másik része a topiknak a citromfa. Ez nem éppen citrom, de roppant érdekes. (a hozzászólásaimat iradalmi nyelven szoktam írni, de most a saját "anyanyelvemet" használom, hátha érdekesebb lesz). Na elvetöttem a grapefruit magot, ami elég kövér vót. Egy jó hét múlva elkezdött kikelní, de gyanúsan. A két szár egymástú 3 mm-re. Egyforma magasan mindkettő hozott egy-egy levélkét, de a sziklevélön is szinte ugyanott vótak a hibás részök. Ilyet én még nem halottam, hogy a növényeknél is legyenek sziámi ikrek. Mit gondoltok, ha egy kicsit nagyobbak lesznek mögpróbáljam-é szétválasztani űket, vagy csak égyszerűen vágjam ki az égyiket.?

Na, ha valakinek nem tetszett, akkor ezt a részt deletálja, viszont a banánfával, és a grapefruit növendékkel kapcsolatos írásaim igazak.

Üdv: Freddy