Szia KGero!
"Az én véleményem szerint ennél több kell az igazsághoz, minthogy az ember félreteszi az egóját, és jobban szereti a többieket mint önmagát, vagy legalább ugyanannyira."
Vajon mi is a szeretet? Minél inkább (önzetlenül) szeretünk valakit, annál fontosabb számunkra a jóléte. A szeretet áldozatvállalást hordoz, azaz lemondást valami számunkra fontosról, hogy a másiknak jobb legyen.
"... a szeretet... nem keresi a maga hasznát..." (1. Kor. 13:4-5) "... a szeretet... épít." (1. Kor. 8:1) "Ne nézze kiki a maga hasznát, hanem mindenki a másokét is. Annakokáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is..." (Fil. 2:4-5) "... a szeretet az Istentől van..." (1. Ján. 4:7)
"És ez a szeretet (azaz abban mutatkozhat meg a szeretetünk), hogy járjunk az ő parancsolatai szerint." (2. Ján. 1:6)
Abban viszont igazad van, hogy a szeretet betöltése és a valóság teljes ismerete nem egy dolog.
"Attól, hogy a parancsolatokat betartom, közte a szeretet törvényét is, nem leszek szent ember. Mert az eredendő bűn továbbra is bennem lakozik. Ahhoz be kell fogadnom Krisztust a szívembe."
A szentség (az ember igaz volta) pillanatnyi állapot, ki lehet esni belőle. Szerintem az, hogy valaki szent (igaz, azaz tiszta a hamisságtól), az nem azt jelenti, hogy valaki elérte Isten tökéletességét, hanem azt, hogy amit megértett és elfogadott Isten tanításából, azt hűen és hiánytalanul meg is tartja. (661-es hsz.) Én úgy látom, hogy az eredendő bűntől (azaz öröklött bűnre késztető hajlamunktól) csak a feltámadáskor szabadít meg minket végleg és teljesen Isten (hacsak ellen nem állunk segítő szándékának). Addig pedig a hitnek szép harcát meg kell(ene) harcolnunk...
"Miért van néhol kavar a családfákban, pl. Lót családjában, stb.."
Hol és milyen "kavar" van Lót családfájában? Mit takar a stb.?