greyhead Creative Commons License 2005.06.21 0 0 87

Hello Szőlőszakértők! SOS tanácsra van szükségem! Van egy kicsi lugasom a teraszom mentén, nem a terméséért, hanem, hogy takarjon. Kb.6 m hosszú és 2,5 m magas. Két tőke Othello alkotja. Gyönyörű, sűrű függöny. Tavaly többszöri permetezés ellenére ilyentájt egyik napról a másikra rozsdafoltosak lettek a levelei, majd leszáradtak és lehullottak. Azt hittem, idén ez nem ismétlődhet meg. Permeteztem kombi csomag gombaölőivel, bordói lével stb. Vasárnap este megláttam a tavalyi jelenség első bizonyítékait. Tegnap munka után rohantam a levélmintákkal szaktanácsért, de pechemre szünnapolt a bolt. Gyorsan megpermeteztem rézoxikloriddal. Félek, hogy azóta már megkezdődött a lombhullás. Néhány szőlőhöz konyító ismerős is tanácstalan. Nem lehet rovarkártevő ( azok ellen is szórtam ), lisztharmat és peronoszpóra ellen pedig már legalább négyszer permeteztem, holott azt mondták, hogy az otellót nem is kéne.

Fogalmam sincs, hogy mi lehet, tény, hogy a muskátlin, sőt a közelben álló tölgyfa levelein is látható a jelenség. Lehet, hogy a tölgyfáról jött át valami?

Ma este készítek néhány fotót a levelekről és holnap felrakom, hogy megkönnyítsem a diagnózist.

Félek, hogy már a földről kell felszednem a mintát!

Néhányan azzal riogattak, hogy "megszakad a tőke" , ha ilyen nagy lombot hagyok. Az lenne?

Kérem a tanácsotokat.