Sorry, hogy közbeugatok, de valamit nem jól tudsz.
Ha egy kapszaicines gázspray szavatossága nincs lejárva, akkor nincs az az ember, aki ne válna harcképtelenné, ha kap egy fröccsentést a képébe. Én 202 cm és 140 kg vagyok, de amikor a saját magam által kifújt sprayfelhőbe próbaképp beledugtam a képem (azaz nem is közvetlenül fújva kaptam), akkor a "harcképtelenné váltam" kifejezés több, mint érvényes volt. Az ember ugyanis nem elég, hogy nem lát a könnyeitől semmit, de levegőt sem kap, mert minden légvételnél köhögőroham tör rá. Széllel szemben, sőt egyáltalán, szeles időben, meg zárt téren sem az igazi, viszont van ugyanez habos változatban is, az zárt téren és szélben egyaránt használható.
Azt viszont nem tudom, hogy a rendőröknél milyen spray szokott lenni. Ha ugyanis az illető spray valami ammóniákos szemét, vagy rég lejárt a szavatossága, akkor persze nem hatásos, fújtak már le engem is ammóniás sprayvel, és folyós orral és könnyező szemmel bár, de attól még belevertem az illetőt a földbe. De ha paprikás sprayvel kap valaki egy löketet, akkor nincs bunyó, az _tuti_.
Mindezt csak azért mondom el, mert a topikban elhangzottakról eszembe jutott, hogy a gázspray egy olcsó, hatékony, törvényes önvédelmi eszköz, és mindenkinek tudom ajánlani, aki szeretné megvédeni magát.