Én mondom... Creative Commons License 2005.06.19 0 0 182

De mi alapon várod el, hogy az érdekeidet megvédje a jog, ha te más jogsértését halgatólagosan elfogadod?

Ennek persze számos összetevője van, pl. ha nem vagyok érintet -pl. séta közben látom, ezért engem nem zavar, és közöm sincs hozzá- akkor nem érzem kötelességemnek azt, hogy másokat felnyomjak. Ez meglátásom szerint a szemétség kategóriába tartozna. Ha pedig a szomszédom építene illegal, akkor két lehetőség lenne:

1. zavar amit épít: ilyenkor elveim szerint előbb vele próbálnám meg rendezni -pl. építse úgy, hogy engem ne zavarjon-, és ha ez nem megy, csak akkor fordulnék a hatóságokhoz

2. nem zavar amit épít: akkor pedig nem tennék neki keresztbe, különösen nem azért, hogy a hatóságoknak a kedvében járjak.

Abba pedig valóban ne menjünk bele, hogy milyen érdekvédelmet várhatunk a jogtól. Azt hiszem a mai magyar jogrendszer mindenkit véd, csak épp azokat nem, akiket valóban kéne. Egy átlagember által épített engedély nélküli kis antennaállványt simán képesek elbontatni, míg a helyi milliárdos lazán kiirthatja a védett erdőterület felét ha épp úgy akarja, és senki nem fogja vele lebontatni a házát. Azt hiszem először a jogalkotók/végrehajtók között kellene rendet tenni, és csak utána lehetne elvárni bármit egy átlagpolgártól.

Előzmény: sacperkb (178)