Törölt nick Creative Commons License 2005.06.19 0 0 615
Off

Szerintem Teleki öngyilkosságával (erre kívántam rámutatni előző hozzászólásomban is) nem "emelkedett felül önmaga közvetlen érdekein," hanem saját személyes úri becsületszavát nem volt hajlandó feladni, ezért lett öngyilkos. Persze mákja volt, mert pont történelmileg is viszonylag megfelelő volt az időzítés (erre mondtam, hogy végülis mindegy, miért tette, ki lehet használni a fiatalok és mindenki okulására történetét), de őt ez pont nem nagyon érdekelte, fejében csak az járkált, hogy "szószegők lettünk." Tiszta tizennyolcadik századi japán szerelmi ponyva, a szerelem és a család meg a társadalom közül az öngyilkosságot választani. Egy igazi úr nem szegi meg a szavát, inkább öngyilkos lesz, de összeurópai zsidódeportálásról fecserészik kedélyesen Hitlerrel. A szószegést az életbenmaradókra hagyta, ő meg elvitte az erkölcsi dicsőséget és utána az özönvíz.

Még offabb

Az öngyilkosságról alkotott véleményemet talán segít megérteni egy kedves csan (zen) történet:

Csiu-feng Si-Csuang kísérője volt, és amikor a mester eltávozott, a közösség úgy döntött, hogy elhívják maguk közé a szerzetesek fejét, hogy az utódja legyen. Csiu-feng tiltakozott.

- Várjátok meg, kérlek, amíg kikérdezem. Ha érti Si-Csuang tanítását, szolgálni fogom, mint a boldogult mestert - Csiu-feng a szerzetesek fejéhez fordult:

- Si-Csuang azt mondta: "Szűnj meg, hagyj fel; tölts tízezer évet egyetlen gondolatban; légy hideg hamu, halott fa; légy füstölő egy ősi szentélyben; légy tiszta, fehér selyemcsík." Most mondd meg, ez melyik oldalt magyarázza.

- Az egyformaság oldalát magyarázza - mondta a szerzetesek feje.

- Akkor még mindig nem érted a boldogult mestert - mondta Csiu-feng.

- Ha nem értesz egyet - mondta a szerzetesek feje -, hozz egy tömjénrudat.

Meggyújtotta a füstölőt, és azt mondta:

- Ha nem értem a boldogult mester tanítását, nem leszek képes eltávozni, amíg ez a füstölő leég - ezzel leült, és meghalt.

Csiu-feng megpaskolta a hátát, és azt mondta:

- Az ülve vagy állva meghalás már megy. Ám ami boldogult mesterünk tanítását illeti, nem is álmodtál róla.
Előzmény: Állományjavító (599)