cirrocumulus
2005.06.16
|
|
0 0
882
|
Tegnap, 15-én délután a Kossuth rádió ZENE-SZÓVAL c. műsorának végén szó esett a hétvégén megrendezett II. Református Zenei Fesztiválról. A riportban több résztvevőt is megszólaltattak, többek között Kollár Attilával is készült egy rövid interjú.
Rip.: - Amikor beléptem a terembe, akkor éppen játszott az együttes és én arra gondoltam, hogy ez a zene tökéletesen alkalmas arra, hogy elcsendesedjünk, netán picit magunkba nézzünk, elmélyedjünk. Aztán Kollár Attila a szám végén bemondta, hogy tkp. ez egy zsoltárfeldolgozás volt.
K.A.: - Nagyon örülök annak, hogy ez a fajta hangvétel, ami ezekből a dalokból árad, ez igazából átjön és ezt tetten lehet érni ezekben a kompozíciókban. A zenészbarátaimmal elkezdtünk ezeken a zsoltárfeldolgozásokon és dalfeldolgozásokon keresztül egy másfajta közegbe átültetni ilyen dalokat, mint a hagyományos templomi megszólalásban, és úgy éreztük, hogy nagyon sok tartalom van ezekben a dalokban. Természetesen azok a lelki és vallási tartalmak, amik egyébként benne vannak, ezek így is átjönnek és számunkra egy óriási öröm volt ezeket a dalokat másfajta formában felöltöztetni és másfajta formában megszólaltatni.
Rip.: - Akár a szöveget is hozzá lehet énekelni ehhez az újfajta feldolgozáshoz?
K.A.: - Én azt gondolom, igen. Bár ezekben a a dalokban most még kimondottan csak instrumentális megszólalásban készítettük el ezeket a kompozíciókat és a ma délutáni koncerten ezek mellett a zsoltárfeldolgozások mellett saját kompozícióinkat is játszottuk, amelyeket a Musical Witchcraft-tal, a Zenei Boszorkánykonyha formációval korábban készítettünk. Reméljük, hogy a későbbiek folyamán egy önálló CD-n ezek a feldolgozások megjelenhetnek. Már elkezdtünk ezen dolgozni és reméljük, hogy Böszörményi Gergellyel sikerül ezt majd tető alá hozni.
Rip.: - Mindenesetre érdekes hallgatni azt, hogy egy zsoltárt így is elő lehet adni.
K.A.: - Én egyébként református kórusban is énekelek, tehát a többfajta megközelítést nagyon jól ismerem, és igazából azt gondolom, hogy ez a fajta zenei megközelítés még inkább frissé teszi és üdébbé teszi ezeket a dalokat. Többszáz éves dallamokról van szó és nem árt ezeknek a daloknak, hogyha új formában, újfajta köntösben is megszólalnak és így is eljutnak nagyon sok emberhez. És a fiatalok, azt gondolom, ezt a fajta megközelítést talán méginkább elfogadják és így is megismerik ezeket a dallamokat. És nagyon sok idősebb gyülekezeti tag is nagy örömmel fogadta ezt, amikor ezeket megmutattam és meghallgathatták. Úgyhogy nagy örömmel készítettük ezeket a dalokat ebben a formában is. |
|