Kedves Thulya!
Csak és kizárólag? Semmi Ca elvonás a csontokból, fogakból?
Nem kizárólag, de ehhez a Ca-nak igazából olyan szinten, hogy az problémát okozzon ilyen esetben, nincs köze. A csont és a fog is csapadék, ha olyanná válnak az oldékonysági viszonyok, akkor oldatba megy, de itt is ezer lehetőség van. Ha a caries-re gondolsz, ott speciel a fogon plaque-k rakódnak fel, amihez van köze a cukornak, mivel tápanyagot nyújt az ott megtelepedő baciknak, akik elvégzik aztán anyagcseretermékeikkel a piszkos munkát, de van akinek olyan erős a külső réteg a fogán, hogy ez sem fog ki rajta. Bár a caries prevalenciája az élet során ma közel 100%!
Vagy keverem most a fehér cukrot a fehér J-vel?
Mi az a fehér J?
Például egy vegán, 50% nyers táplálkozáson levő ember, normális bélflórával valóban annyit veszít-e és annyit kell pótolnia, mint egy mai vegyes és nagyrészt műanyag (sajna a mai nyugati átlag), illetve odafigyelően vegyes (mint mondjuk te) étrenden levőnek?
A vitaminkérdés pont az, ami a nyugati társadalmakban (jóléti) igazából nem jelent problémát, függetlenül attól, hogy odafigyelve, vagy sem táplálkozik az illető vegyesen. Ez egyetlen csoportban okoz igazából gondot az egészséges populációt figyelembe véve, és ez pont a vegák köre. Természetesen a többségük idővel megtanulja, hogy mire kell odafigyelnie, így ez többnyire náluk is múló probléma. Az igazi gondot az okozza, hogy túl sok a bevitt tápanyag, és legtöbbször kívánnivalót hagy a minőség is maga után. Sok a hús, a cukor, a kóla, a sültkrumpli..., jön az elhízás, az elhízott ember nehezebben indul el sportolni, jönnek a problémák a szívvel, meg mindennel... A vegetáriánus táplálkozás ezeket a veszélyeket lényegesen kisebb mértékben hordozza, de egy magára odafigyelő mindenevő ehhez képest semmiféle hátrányban nincs.