Zitka Creative Commons License 2005.06.13 0 0 567

Húú, nagyon irigyellek ezekért a fertőződésre nem hajlamos szőlőkért. (Eszünkbe nem jutott volna szőlőt telepíteni, én aztán tudom,mivel jár, a nagypapám az "ántivilágban" :-) bortermelő volt.)  Így vettük a házat, hogy a telek egyik hosszanti kerítése mentén egy nagy kordon fut végig. Azt se tudom, milyen fajták pontosan. Néhol muskotályos csemege-szerű, van közte nagyszemű piros, meg egy-két szőlőskertek királynéja, vagy vmi hasonló nagyszemű finom fehér. Természetesen én is úgy indultam neki, hogy én bioszőlőt fogok termeszteni. :-)))) Na, ahogy móricka elképzeli... Mire észrevettem, két oszlop közötti részt elvitte tavaly (első szezonunk) a peronoszpóra. :-(((( Mint az őrült nekiálltam permetezni, de már késő volt.

BEvallom, én még azt se tudom, hogy most bimbó, ami rajta van, vagy már a fürt pici szemei. Ennyire nem értek hozzá. :-) De az tény, hogy már a kordonról egy méteres indák nyúltak ki, és alig lehetett szétfésülni a sűrű hajtásokat. Tavasszal is én metszettem, ki volt téve egy kis asztalra könyv, és abból. :-))))))  Nem mindenhol mertem két szemre visszametszeni, hogy hátha nem is hajt ki... Ebből lett aztán ez a dzsungel. Mert ugye a kacsolást kis kihagytam (ezt is kell áállítólag) és így a szőlő felkötözte magát. :-)))  Még tovább is kell ritkítani, mert a belsejébe nem is jut napfény. A felső kordon feletti részeket is levágtam, ezt csonkázásnak hívják a szakirodalomban. NAgyon kiművelődtem már... :-)

Eddig csak tavasszal, közvetlenül metszés után csináltam egy lemosópermetezést, de most muszáj lesz, nézzétek meg, tegnap ilyen leveleket találtam. :-((( Mi ez? A peronoszpóra másfajta, azt már ismerem. :-( Mindjárt megnézem, van-e szőlővel foglalkozó topik itt a kertészet fórumon, meg kell kérdeznem.

Előzmény: erdeiboroka (566)