István Gyuri Creative Commons License 2005.06.11 0 0 7276

M38: Kell IC Egerbe csak az idegenforgalmilag értékelhető időszakba!

Egy ütemes menetrendi struktúrába nehezen illeszthetőek bele újabb vonatok, pláne időszakos közlekedés esetén. Illetve nehéz hozzá kocsikat és gépet keríteni, és elég bizonytalan a várható hasznossága (ld. még először a meglévő utasok megtartására, illetve a könnyen megszerezhető utasokra kell koncentrálni a meglevő eszközeinket).

Egyébként anno volt több IC is Egerbe, siralmas kihasználtsággal. Az már egy sajnálatos dolog, hogy a megszüntetések során talán a leginkább kihasznált, vasárnap esti diák IC is megszűnt. Ezt hibának tartottam akkor is.

A vonatokon a 30 ast átsorolnám részben kétvágányú mellékvonallá Szabadbattyán-Budapest között tegnapi teljesítménye alapján tuti , mert a tapolcai +19 el indult Érd alsón már +31 volt.

Tárnok Érdi alág Martonvásár bejárat stb megfogtak egy párszor minket.

Érd elág és Érd alsó nincs egy vonalon. Szerintem Érd felsőn át mentettek, ami nem a 30-as, hanem már a 40-es vonal. Tegnap késő délután bizt.ber zavar volt Nagytétény állomás közelében az ipvg.kiág-nál, emiatt több vonat is kerülő útirányon ment ÉRd felső felé, amitől a felső pálya dugulhatott be, ezért nőhetett a késésetek.

Ha fővonalra raksz Bz-t akkor eddigi nem tul gusztusos állapotuk a összefirkált redves NBHV alá fog zuhanni sajnos.

Ugyan nem tudom, hogy mi az a NBHV, de nem látom az összefüggést a fővonalra kerülés az állapotromlás között.

Másik gond Egerbe 3 kocsis vonat megy ami pár esetben kevésnek bizonyul! Tudsz róla?

Igen. De nagyon ritkán van 3 kocsi, jellemzően 4 kocsi megy, csak ha ki kell belőlük valahol sorozni egyet, akkor azt néha elég nehéz visszapótolni (eltérő honállomások miatt). Reggel az 5510-es suliidőben vannak viszonylag sokan, de zsúfoltnak csak Füzesabony után lehet nevezni a vonatot.

Az 5506-tal más a helyzet, ott sokan elővárosi forgalomra veszik igénybe, emiatt van Hatvanig zsúfoltság, de nem érzem elviselhetetetlennek.

Hétvégén van nagyobb gond, pl. szombat reggel a 5500-n a 4 kocsi kevés, 5-tel néhány álló utassal már elviselhető lenne. Hétvégén délután páratlan irányban 5503-5501-ra is +1 kocsi legalább kellene. Szoktam utazni ezekkel is.

Sajnos én faiparban dolgozom

Értem én, hogy Neked ez probléma, de ezt még ne általánosítsd minden szakmára! a tömegközlekedésnek a tömeggel és nem annyira az egyéni igényekkel kell törődnie.

Az a gáz tudod hogy az utak "lerohadtak" a gyomrom érzi az a sok rázkódást aminek vonaton nyoma sincs

Hát... Néhány napja a martonvásári gyorsítottal csináltam négy fordulót, hát tudod... Néha úgy éreztem, mintha macskaköves úton mennénk, ami meg-meg volt fejelve egy-egy bukkanóval...

Nekem az se tetszik a volánnál hogy az első jártatot pestre 5 perc hijján nem érem el, a legutolsót meg ha a 20.45gyorsjárat lenne akkor elérném az utolsó 22.45 -öst.

Az utóbbit nehezebben tartom kivitelezhetőnek, mert akkor a kisebb megállókra utazóknak is kellene indítani egy járatot, viszont a reggeli buszotokat esetleg 5 perccel lehetne korábbra hozatni, ha falubeli az egyik volános főnök, magyarázd el neki, talán tud segíteni. Egyszerűbb feladat, mint megreformálni az egész országban a vasúti menetrendet :))

Ezek az emberek önként vetteék igénybe a vonatpótlót és önként ültek a padlón ha már nem volt hely.

Vonatpótló???

BP-Eger között már én is utaztam állva buszon (vonaton is) nem is egyszer, egyik sem kellemes.

Aki fél a vonalbezároktól az fél a monopóliumok kialakulástól attól hogy 1 cég azt csinál amit akar utasokkal.

Miért félsz a volánoktól? A MÁV-tól miért nem? A MÁV is levehette napi 3 vonatpárra a szolgáltatást sok mellékvonalon, ehhez képest a volán még sűrűn is jár...

Csak azért, mert attól félsz, hogy kevesebb buszjárat lesz, mint jelenleg vonat a vicinálison, ne tartsuk meg a vonatokat... Hanem legyen bebiztosítva a rendszerben, hogy a megtakarításból jusson pénz a volánnak, hogy lássa el ezen települések közlekedési igényeit (ne vasúti vonalpótlózzon)

v_peti: A 8. sz. főút városi átkelási szakaszán lévő vasúti híd átépítési költségét így akarták megtakarítani.

Nagyon helyes, hogy komplexen gondolkodtak. Rossz ellenpélda a mezőcsáti vonal feletti M3-as felüljáró. Annak a pluszköltsége is egy soha meg nem térülő beruházás...

Nem járnak vonattal? Mióta? Eddig úgy tudtam, hogy vonattal járnak. Ezekszerint fogalmuk sincs arról, hogy milyen szép vonalvezetése van ennek a vonalnak. :(

Nem a 11-es vonalról írtam, bár ott sincs szerintem elég turista, hanem más vonalakról, amikre úgy hivatkozol, hogy "kiváló turistaforgalmú"...

Egy vonat azért több busz utasait is el tudja vinni, így már nem olyan gazdaságtalan.

És jó az utasnak, hogy a sűrűn járó busz helyett a ritkán járó vonathoz kell igazodnia? Ha nem jó, akkor miért köteleznéd rá?

Ráadásul nem kell dugóban araszolnia.

Szerintem BP-en kívül igazán jelentős dugó nincs, és itt a teljes eljutási időt kell összehasonlítani: lakástól a munkahelyig. A vonatnál messzebbre kell sokszro menni az állomáshoz/tól és a pályasebesség sem egetrengető sok helyen...

Szóval a dugókat kvázi lassújelként kell felfogni (ami ráadásul csak "ideiglenes" és nem egész nap, mint a vasútnál).

Ilyen intézkedések:

-napi 5 helyett 8 Bz

Nem biztos, hogy túl sok utast hozó intézkedés, mert az utazások jellemzően a csúcsidőben zajlanak, ott pedig plusz eszköz nélkül nehéz újabb járatot indítani.

Ennek ellenére mindig is támogatom, hogy használjuk az eszközeinket, ne álljanak.

-ráhordó buszjárat

Ezt nehéz pontosítani, hogy mit jelent. Milyen körzetből, vagy adott település belüli ráhordásról van szó (hol húzzuk meg a határt)? Illetve ne felejtsük el megnézni a T. utas igényét: örül-e, ha egy közvetlen járatról átszállásra kényszerítjük, adott esetben egy zsúfolt járatra (a megszerzett ülőhelyét elveszti), ami nem is odaviszi a városban, ahová a busz eljuttatná, tehát sok esetben az utas rosszabbul járna.

-ha egy településen elönytelen helyen van a vasútállomás, akkor ha van rá lehetőség, akkor érdemes a település másik részén egy megállóhelyet létesíteni. (Van vele némi papírmunka, de a fenntartási költség az minimális.)

Hát, van úgy, hogy nem lehet sokkal jobb helyre rakni a másik megállóhelyet, mert nincs közelebbi pont a településhez... (pl. a 20-ason hová tennéd Veszprém mh-t?)

Jó, tudom, Eplény mint "örök példa" jelen van, de attól még nem lenne sokkal több utas a vonalon...

-rugós váltó; ez nem olcsó, de ha 2-3 fő dolgozik egyidőben az állomáson, akkor ez a jobb megoldás, mint az állomás visszafejlesztése, és így a vonatkeresztezési helyek számának csökkenése, és az ebből következő rosszabb menetrend

Nem feltétlenül jelent rosszabb menetrendet a keresztezési helyek csökkentése, ha ott kerül megszüntetésre, ahol pl. egy ütemes menetrendből adódóan nem is kerül kereszt...

A 2-3 főnél számoljunk 3*4=12 dolgozóval, tehát évente a megspórolható fizetésük legyen nagyjából 12*60.000*12=8.640.000 Ft, vegyük ennek a dupláját a mindenféle adókkal és kiegészítő juttatások miatt, tehát 17.280.00 Ft/év megtakarításnál járunk (a rugós váltók karbantartóitól most tekintsünk el), tehát kb. 4-7 évnek kell eltelnie, amíg megtérül a beruházás (minimum két váltóra szükség van, hogy ne kelljen tolatni is még a kereszteknél).

Biztos, hogy sok helyen megéri?

-menetrendi mezők helyett viszonylatokban való gondolkodás

Egyezik, de ez fővonali probléma is.

-A menetrend felülvizsgálata, és annak eldöntése, hogy a szerkesztésnél a jó csatlakozásokat vagy a műszakosok igényeit priorizáljuk. (Ahol jóval több az utas.) Ha közel azonosak az igények, akkor az ésszerű kompromisszumokra kell törekedni, Ez vonalanként eltérő lehet, sőt egy vonalon belül is lehet több vonalszakasz eltérő funkcióval.

Ez naivitás. Mindenhová nem lehet jó menetrendet csinálni a vasúton, az ütemes menetrend sem csodaszer, és nem csak azért, mert adott esetben a hivatásforgalomhoz nehezen illeszthető, ha a távolsági forgalomhoz (BP felé menő gyorsvonatok felé) csatlakoztatjuk.

Pl. a sokat emlegetett 80-as ütemes menetrend esetén az IC "keresztek" Füzesabonyba kerülnének, ahol a váci pókhoz hasonlóan előtte beérkeznek a castlakozó személyvonatok. A gyors/sebesvonatok Hatvanban is "találkoznának", tehát ott is ki lehet alakítani azt, hogy óránként legyen Startján és Szolnok felől/felé állandó csatlakozás.

Na, de mit lehet Vámosgyörkön és Kál-Kápolnán csinálni. Ők a "pókoktól" 15, illetve 9 percre vannak. Ha pl. Vámosgyörkön a BP felé menő vonathoz csatlakozunk (én ezt tartom inkább helyesnek), akkor a másik irányba kb. 40 percre nő majd a csatlakozás (vagy fogalmazzunk úgy, hogy 20 perccel korábban elmegy egy vonat Fabony felé)...

Kál-Kápolnál pedig ha BP felé optimalizáljuk (5-10 perc) a csatlakozást, akkor Füzesabony felé lesz 40 perces átszállás...

Melyik ujjunkat harapjuk meg?

Ez szerintem nem cigányoszás.

Hadd ne keressek vissza....

Ahol nem szedték fel, ott meg sok helyen benőtte a gaz, tehát nincs igazi sínmegőrzés. ) Ld. Pécsvárad-Palotabozsok)

Miért is kellene megőrizni, van velük valami célunk?

87-es felső szakasza. Kisssé lassú, főleg Királd é Putnok között, pedig ott nincs tele sem nagy emelkedőkkel, sem hidakkal, sem kissugarú ívekkel. 

És itt sincs turistaforgalom, ugyan miért?

Ha itt hajtánypálya lenne, akkor mennyien jönnének, milyen egyéb programokat kellene még mesterségesen még idetelepíteni?

sőt tiszességes vasúti pálya esetén egyenesen versenyképtelenek lennének.

Ezzel sohasem vitatkoztam, csak azzal, hogy szerintem ez nem áll arányban az elérhető haszonnal. Ha majd olyan gazdasági helyzetben leszünk, mint pl. Svájc, uccu neki, csináljuk meg a pályát!

Álmodozni azért szabad, főle addig, amíg a dologk nem mennek jó irányba.

Én nem úgy látom, hogy nagyon rossz irányba mennének a dolgok.

Mehetnének sok mindenben jobb irányba, de ez még nem azt jelenti, hogy a lehetőségekhez képest abszolút rossz irányban állnának a dolgok.

Igen, ha olyan koncepció készül, aminek a célja, a vonal kiváltása, és nem fogalkoznak azzal, hogy esetleg kis beruházással is lehetne jelentős forgalomnövekdést elérni. Sok helyen sikerült a rossz menetrenddel elriasztani az utasokat.

Eltúlozod az utóbbi jelentőségét. Voltak régebben, a közelmúltban is olyan menetrend-módosítások, aminek utasvesztő hatása volt, de nem ez az első számú oka a mellékvonalak utasszám-csökkenésének.

Megérti ICE-pályákat építeni? Megérte a 25-ös vonalat ilyen mértékben fejleszteni, figyelembe véve a jövőbeni fejlesztéseket is? (Főleg a ZEG-Zlövő szakaszra gondolok.)

ICE-ügyben nem tudok nyilatkozni, a 25-ös egyértelműen politikai, katonai okok miatt lett megnyomva, részben feleslegesnek tartom.

Oké, de attól még nem kellen elhanyagolni azokta a terülteket, ahol monopolhelyzetben vannak.

Ha ezen múlik a léte, akkor igen. Még ha ez nem is helyes

Ez nem baj. De pl. ott, ahol szóló Bz megy, napi 5-ször, és egész nap van személyzet, akkor több lenne az utas, ha 8-szor menne a Bz, és akkor a párhuzamos Volán járatok egy része is feleslegessé válna

Napközben a volán is alacsony kihasználtsággal közlekedik, át lehet terelni őket a vonatra, de akkor mit fog a buszvezető csinálni? Neki ugyanúgy ketyeg a munkaideje, mint a mv-nek...

Nem ilyen egyszerű a kérdés... Egyébként én továbbra is Carpy javaslatát tudom támogatni, a csúcsban járjon több helyen csak a nagyobb kapacitású, drágább fenntartású vasút, a szolgálatnak osztott műszakból jönne össze a 12 órás szolgálat, csúcson kívül pedig járjon a busz. Ez természetesen tarifaközösséget feltételez.

Az igaz, hogy koszos vonatra átszállni nem nyerő, de általánosságban nézve teljesen természetes az, hogy egy busz kivisz a közeli vasútállomásra, és onnan vonattal utazik tovább az utas

Hát, valakinek meg az a természetes, hogy fölszáll a buszára és a végállomáshoz viszi... És most Te ettől el akarod téríteni...

Szerintem csak hosszabb távú utazásnál igaz ez.

ellentétben azzal, amikor vonatról vonatra száll át, és a csatalkozás is bizonytalan, vagy a várakozási idő sok, akkor joggak kérdezi, hogy miért nincs közvetlen vonat?

Mert pl. Rákos-Kőfelső-Keleti közé nem igazán lehet már besuvasztani (sokkal) több vonatot.

Amíg nem látom azt, hogy egy adott vonalon mindent megtettek (egy ésszerű határon belül) a forgalom növelése érdekében, addig nem tudok belenyugodni egy vonal bezárásába. De sajnos a MÁV jelenleg nagyon messze áll ettől. :(((

Ez nem MÁV-kérdés. Az állam nem tudja, hogy mit csináljon a MÁV-val és a közösségi közlekedési igények kiszolgálásával.

M38: JELENLEG A MÁV POLITIKAI NYOMÁSRA A Bkv HÉV-je és a VOLÁN árai alatt kínál utazási szolgáltatást veszteséges formában

No, akkor hamarosan örülhetsz, mert ha a folyosúi pletykák igazak, akkor egységesítve lesznek a viteldíjak.

Viszont nem biztos, hogy ebből a vonatok, pláne a vicinálisok jönnek ki jól.

Sokszor szoktam mondani, ha mindenkinek meg kellene fizetnie a buszjegy árát a vonaton, akkor lehet, hogy sokkal kevesebb lenne az utas. Sokan jelenleg azért utaznak a vonattal, mert "mesterségesen" olcsóbb, vagy éppen ki tudja cselezni a vjv-t...

Előzmény: Törölt nick (7274)