Ez az ősgyep kifejezés nagyon tetszik. :-))))))
Képzeld, én ma akartam elcipelni a nagyobbik lányomat eprészni (érettségire készül, és csak szenved itthon :-) ), de tegnap a fodrásznál hallottam hasonló negatív tapasztalatokat CSepelről. Állítólag az első "eresztés" elfagyott, a második meg még csak most virágzik. Úgyhogy fogalmam sincs, hogy lesz nekem finom eperdzsemem idén...
Tegnap leszüreteltünk két sor borsót, és megfőztem életem első saját termelésű borsólevesét. :-) Nagyon-nagyon finom lett, ilyen zsengét tényleg nem lehet piacon kapni. Egy kérdés: a borsóhüvelyek kb. felén itt-ott olyan ezüstös "bevonat" volt. Ez valami betegség, vagy fajtajellegzetesség? Panni fantázianevű velőborsó volt a vetőmag.
A mulcsozást én még nem kezdtem el, pedig a férjem lenyírta a füvet a hétvégén. Ahogy korábban említettem, nálunk sajnos kijönnek alóla a gazok. Bár ezekre az apró pozsgás-jellegűekre még nem próbáltam. Főleg ilyen terülős aprólevelűek vannak a veteményesben.
A komposztálás nálunk még elvi project. :-) Mivel főleg fűnyesedék lenne, nem tudom, arra megéri-e, ill. lesz-e belőle használható "valami". A másik nagy probléma, hogy gyomnövényeket nem jó a komposztba tenni, mert a magok túlélik, és akkor eleve gyommal fertőzött komposztföldet "termelek". És nálunk ebből van a legtöbb. A méteres ősfűből :-), meg gyomokból, tarackból. Tavaly láttam ~2e ft-ért lego-szerűen összerakható komposztkarámot a Baumaxban, de nem tudom, jó-e...
Na befejezem, mert már regényt írtam. :-)