Boa tarde!
Ezen a fórumon új vagyok, de régóta olvaslak titeket. Kérdéseim lennének a kint élők felé, illetve bárkinek a segítségét szívesen fogadom.
Gyors bevezető a helyzetembe: adott egy Magyarországban mélységesen csalódott emberke (=én), többször mehettem volna külföldre dolgozni, élni (Németország). Valamiért mindig nemet mondtam, talán az emberek miatt. Időközben jártam Lisszabonban, ott megismertem valakit (természetesen nő, innen tündérmese volt a történetünk), de ez a dolog lehet hogy zátonyra fog futni...
Mindenesetre a nemzetközi kapcsolatok ápolása közben :) rájöttem hogy ez a hely, az ország tulajdonképpen nekem nagyon tetszik, minden bajával együtt. Bejártuk az ország harmadát (Oporto és Algarve kimaradt), belülről láttam a szépet és a rondát, és néhány hónap után azon kaptam magam, hogy szépen lassan megérett bennem az elhatározás hogy menni kéne. Most épp itthoni nyelvtanfolyamot hajtok, bár azért elég sok passzív tudás rámragadt már. (A Madredeus szövegek egy részét megértem, de Teresa túl szépen ejti ki a szavakat...)
Elkezdtem keresni lakásbérletek árait, munkalehetőségeket... a árakról nagyrészt azt látom hogy ugyanott vannak ahol mi, a napi élet nem drágább.
Nem ismerem viszont az adózási rendszert, a napi élethez szükséges adminisztratív dolgokat... Ti akik kint vagytok, tudnátok nekem ezekről a dolgokról mesélni?
A követséggel már beszéltem, tőlük semmi használhatót nem kaptam a száraz tényeken kívül... meg a SEF-hez irányítottak.
Ha valaki érez magában erőt hogy válaszoljon a hülye kérdéseimre kérem ne szerénykedjen! :)