Snorkilla Creative Commons License 2005.06.06 0 0 1490

Igen ez igaz :) Bárhol és bármikor  bárkinél előfordulhat :))
A szállodán kívül, a közvetlenül előtte nincs kisbolt.  Amikor  kimentünk az Old Marketbe vásárolgatni, meg nézelődni, ott vettünk magunknak vizet. Na, ott viszomt tényleg nagyon-nagyon olcsó volt!! Mi odafelé vittünk 2-2 palack ásványvizet,és betettük a minibárba. Aztán az Old Marketben vett vizet ittuk a szobában, a parton meg a poolbárban vettet.  Már nem emlékszem pontosan mennyibe került, de annyira nem volt drága. Igyekeztünk nem sokat költeni a szállodában plusz dolgokra, de pl. eg ebédet az ún. Fish  Marketben (a parton lévő hal étterem), pár colát a pool bárba, meg a már fennt említett ásványvizeket engedéyleztük magunknak. A végén, ha jól emlékszem a plusz fogyasztásaink kb. 8-10.000 Ft körül voltak a 8 napra (a szállodában).

Nagyon fontos, hogyha átváltjátok a pénzeteket LE-re (Egyiptomi Fontra), akkor a végén mindenképpen váltsátok vissza, mert pl. a Dreams Beach recepcióján ki volt írva (persze nem túl nagy betűkkel), hogy valamilyen állami rendelet következtébe a  szálodai fogyasztást csak külföldi valutában (USD, EUR) lehet kifizetni. Nálunk volt olyan vendég, maki nem keveset fogyasztott, és persze félretette rá a LE-ot... pechjére. Mert amikor este 10 körül kicsekkoltunk,  a váltó már zárva volt, amikor szembesült ezzel a dologgal. A recepción pedig hatalmas vita keveredett ebből( mondjuk elég pofátlanság, hogy a sajárt pénzüket nem fogadják el...), és csak nagy nehezen tudott a Kartago küldeni egy kihelyezett kollégát (egyiptomit), aki a sajárt pénzéből váltotta át a LE-ot USD-ra. 

Ami még tavaly fontos megvitatnivaló volt itt a topicon, az a vízum.

Amit itthon 10.000 Ft-ért sóznak (akarnak...) ránk az utazási irodában, az Egyiptomi reptereken 15-20 USD. Azért írom hogy 15-20, mert tavaly állítólag Hurghadán 15 USD volt, Sharmon meg 20 USD-t kértek el. (mint ahogy tőlünk is)

De akárhogy is számoljuk, mégsem 10.000 Ft......  Ez azért szimpatikus volt Kartagóéknál, hogy nem erőltették a befizetést. Elmondták, hogy náluk 10.000, a nagykövetségen ha jól emlékszem 6000 Ft körül volt, a reptéren meg annyi amennyi. Hátrányba senki sem kerül a már befizetett vízumosokhoz képest, mert ők is csak egy igazolást kapnak arról hogy azt már befizették, be kell állniuk ugyanabba a sorba ahová a még be nem fizetett vízumosoknak is, és ugyanolyan bélyeget nyalnak az Ő útlevelükbe is, mint azokéba, akik a bélyeg nyalás közepette nyomják az emberke kezébe a 20 USD-t.  :)))

Az árusok iszonyú erőszakosak.  Nekem második nap begyulladt a fülem a klímától, és utána egészen a hazajövetelünkig Catafanon éltem. Mielött kimentünk az Old Marketbe (ez a régebbi városrész, ahol olcsóbbak az árak mint Naama Bay-ben)vásárolni meg megvenni  az ajándékokat, bevettem egyet, hogy nehogy akkor jöjjön rám a fülfájás, mert olyan állapotban nehezn tudtam volna "harcba szállni" velük.    Kifejleszettem egy "ha nem hagysz békén két percen belül-akkor letépem az arcodat mint egy papírkutyának" nézést, amit a már túlontúl erőszakos árusok felé küldtem a megfelelő pillanatban az éles hangsúllyal értehtően kiejtett NO,THANKS!!! mondta közepette..... :))))

Bátran kijelenthetem, egy ilyen vásárlás után megtudod mennyire magas az ingerküszöböd... :)) Mi durván 4 óra hosszat tekeregtünk egyik boltból a másikba, és egész jól ment a dolog. Persze van olyan ember aki 1 óra után  megőrül ;-))
Naama Baybe is elmentünk, sajnos az ingyenes buszjáratról lemaradtunk.
Juj, na ez is nagyon fontos: mindenszállodából van ingyenes buszjárat (ált. tizenakárhány fős buszokról van szó) Naama Bay-be, de jobb időpontok (esti) már napokkal előtte elfogynbak. Úgyhogy azt tanácsolom akinek van ingeranciája hozzá, az még a megérkezés napján vagy max. az azt követőn cselekedjen, és iratkozzon fel vmelyikre :)))  
Aztán ha így nem jön össze, arad a taxi :)) Az meg megint egy külön élmény......  Index nuku, duda ezerrel, klíma megy mint az állat (Klíma = mind a négy ablak tövig lehúzva) , és az esetek nagy százalékában egy mosolygós de igen rafkós sofőr, aki minden bizonnyal megpróbál megkopasztani.
Taxi: aranyszabály, hogy mielőtt beszállsz, egy fix árban alkudj meg, és csak annyit adj neki, mert visszaadni nem mindíg tudnak....  Ha látja rajtad a bizonytalanságot, még megérkezés után is próbálhat emelni az áron, szóval ne hagyd magad.  :))

Kicsit sokat írtam, bocsi... :) De ahogy így írok, egyre jobban előjönnek az emlékek :)))

Előzmény: redsea (1486)