Szia!
Én több helyen is olvastam, hogy a kivi van önbeporzós és kétlaki változatban is. Az alábbi szöveg hatására jövőre én is kivitermesztésbe fogok. De nem tudom, hogy melyiket válasszam. Tudtok segíteni?
kínai (vagy japán) egres, kivi
kínai egres - szőrös kivi (Actinidia chinensis)
Napjaink sztár gyümölcse. Nem véletlenül, hiszen tízszer több C-vitamin van benne, mint egy almában. A szőlőhöz hasonló kúszó cserje, mindenütt termelhető, ahol a szőlő is megél. Fagyérzékenysége a csemegeszőlőkével egyezik meg. A fiatal példányokat erős fagyok esetén célszerű a földre ledöntve takarni, idősebb példányok teljesen fagyállóak. Robosztus, erőteljes növekedésű, ujjnyi vastag hajtásokkal, tengernyi, kerek szőrös levelekkel, nagy, 3 cm átmérőjű hófehér virágokkal. Metszeni, permetezni nem kell, kapálni tilos. Nálunk is tökéletesen beérik, mivel utóérő gyümölcs. Terméseit az erősebb fagyok előtt szedjük le és utóérés után - amikor megpuhul (december elejétől, április végéig)- fogyaszthatjuk. Egy tő 800-1000 db-ot is képes teremni. A saját termésű kivink sokkal édesebb és kellemesebb ízű, mint a boltban vásárolt, mivel érettebben szedjük le. Az ültetést követő harmadik évben fordul termőre.
önporzós szőrös kivi: "Oriental delight"
Ma a legelterjedtebb kivifajta, szinte teljesen kiszorította a kétlaki fajtát. A szőrös kivi önbeporzó változata, így már egy növény is terem. Egyéb tulajdonságaiban megegyezik a kétlaki fajtákkal.
kopasz kivi - japán egres és egyéb aktinidiák:
Nem olyan robosztus növekedésű, így helyigénye kisebb, mint a szőrös kivinek. Hajtásai ceruza vastagságúak, levelei apróbbak, lándzsa alakúak. 1 cm átmérőjű hófehér virágait ezerszám ontja. Abszolút fagyálló, semmilyen védelmet nem igényel még fiatal korában sem. Cseresznye méretű gyümölcsei kopaszok, így hámozás nélkül, azonnal fogyaszthatók, mézédesek és aromásabbak, egyszóval finomabbak, mint a szőrösök. Szeptember végétől kezdenek beérni. Egy tő több ezer gyümölcsöt - 12-15 kg-ot- terem. Vagy frissen fogyasztjuk, vagy befőttet, kompótot, dzsemet készítünk belőle, esetleg aszaljuk.
Kétlaki fajták: 1 termő és egy porzó növény kell ahhoz, hogy teremjen. 7-8 termőre 1 porzó elegendő.
japán egres (Actinidia arguta):
Október közepén érnek dundi cseresznyeméretű termései, melyek szélesebbek, mint hosszúak.
A legnagyobb gyümölcsű, finom, édes bőtermő fajta.
Actinidia melanandra:
Igen bőtermő fajta. Pirosas gyümölcsei mézédesek, aromásak, szeptember végétől, október elejéig érnek be.
muskotályos kivi (Actinidia arguta × melanandra):
A két actinidiából keresztezéssel létrehozott példány. Szeptember végén érnek be rendkívül aromás, muskotályos szőlőre emlékeztető ízű, cseresznyeméretű, dundi termései. A legfinomabb ízű, mézédes fajta.
zöld óriás kopasz kivi:
A legnagyobb gyümölcsű fajta. Hosszúkás termései az 5cm-t is elérhetik.
önporzós kopasz kivi (Actinidia arguta Issay)
Már egy tő is terem, így nincs szükség külön porzóra. Gyümölcsei hosszúkásak, megnyúltak, édesek és igen aromás ízűek. Általában az első évben, amikor virágzik még nem köt termést.
minikivi, Actinidia arguta 'Issai'
Öntermékeny. Gyors növekedésű kúszónövény. Bőséges napsütést szeret. Hajtásait minden évben alaposan vágjuk vissza 8-10 rügyre. Illatos virágai május-júniusban nyílnak. Virágzáskor monilia elleni szerrel permetezzük a jobb kötődés érdekében.
japán egres (-30°C -ig fagyálló kopasz kivi, Actinidia arguta):
A legnagyobb hazai fagyokat is garantáltan kibírja, termése kopasz, nem szőrös, így héjastól hámozás nélkül ehető. Apróbbakat terem, mint a szőrös fajták, viszont jóval bőségesebb hozamú, egy tő 12-15 kg-ot is teremhet. Május közepén virágzik, a termése október elejére érik be. Gyümölcse aromásabb, édesebb a szőrös kivinél, nagyobb, mint a melanandráé és a callosáé.
Az egyes actinidiák porzói egymást beporozzák, amennyiben azonos időben nyílnak.
Actinidia callosa (kopasz kivi)
E szintén kivirokon kúszó cserje Dél-Kínából származik és takarás nélkül kibír minden hazai fagyot. Júniusban virágzik, termése 3-4 cm hosszú, 4 cm széles és kopasz. Szintén kétlaki növény, minimum 1 termő és 1 porzó kell, hogy teremjen. A legaromásabb gyümölcsű actinidia.
Actinidia arguta + melanandra (muskotályos ízű kopasz kivi)
A két actinidiából keresztezéssel létrehozott példány, mely igen finom, édes, muskotályos szőlőre emlékeztető zamatú. Már korán, szeptember elején beérik.
Actinidia melanandra (kopasz kivi)
Kúszó cserje, hazája kína. A kivi rokona, a hazai fagyokat takarás nélkül is jól bírja. 2-3 cm-es termései tojásdadak, kopaszak, így héjastól ehetők. Kétlaki növény, így legalább egy termő és egy porzó kell, hogy teremjen. Június-júliusban virágzik. Termése -5°C-ig fagyálló. A legkorábban érő actinidia.
Issai öntermékeny mini kivi
Augusztus végén szeptember elején érik. Fagytűrő képessége jó.