provó Creative Commons License 2005.06.02 0 0 912

Bár nem emlékszem rá, hogy valaha is azt állítottam volna, hogy a dzsepen és a japán hasonló lenne (e helyett azt állítottam, hogy genetikusan összefüggenek, azaz egy ősalakból származnak s ugyanazt az országot jelölik), mégis válaszolok a kérdésedre - ami az én állításom és a kérdés részedről történő meg nem értéséről tanúskodik.

Hasonlóságok:

1., Kétszótagú szóról van szó mindegyik esetben

2., a szótagok hasonló felépítésűek:

-  ja, dzse = BA;

-  pan,pen = BAB,

3., a sorrendjük a szóban azonos: azaz BA-BAB szerkezetű mindkét szó

4., a második szótagok esetében a p és az n mássalhangzó azonos

Szabályos eltérés:

5., a magánhangzók ugyan nem azonosak, de egy ismert kiejtésbeli változás (hogy ugyanis an angolok az eredetileg a-nak hangzó a-t ma már gyakran e-nek ejtik) összeköti őket. (A finnugrászok általában a hasonlóságnál fontosabbnak tartják a szabályos hangváltozásokat a rokonság bizonyításakor. Vagyis ez a kis eltérés a két szóalak rokonságát bizonyítja.)

Eltérés:

6., Csak a kezdőhang esetében van olyan eltérés, amelynek a szabályosságáról nem tudok, de Zorro adata talán erre utal.

Mondd, kedves kavkaz, neked mindezek felmérése nem megy?

S egyébként is, ismételten hangsúlyozom, a mi esetünkben az a fontos, hogy tudjuk: minden eltérés ellenére ugyanarról az országról van szó, akár japánnak, akár dzsepennek ejtjük a nevét. Mert ez is arra utal, hogy Jóma, Jima és Jimmu lehet ugyanaz a személy a név kismértékű eltérése ellenére is.

Az istenalakok genetikus összefüggését azonban elsősorban a hasonló szerep teszi kétségtelenné.