Hát teljesen ki vagyok akadva. Még akkor is, ha úgymond a szülők "megszavazták", mert egyértelmű, hogy kényszerből tették, nem azért, mert a sima függöny helyett katicásat, a kék padok helyett meg piros virágosat akartak.
Elméletileg kötelező az úszás (gyakorlatilag is, sztem ) mert torna óra helyett van az első órában. De mi már évek óta járunk úszni, oda közel 10 e ft-ot fizetek havonta. Most ide is úgy 6ezret.
Mi van azokkal a családokkal, akik esetleg nem tudják ezt kifizetni? Ezért van az, hogy rengeteg gyerek szédeleg az órákon, mert otthon nem tudnak reggelit venni? Tényleg az a megoldás, hogy nem kell szülni? (Mondjuk az is igaz, hogy ha valaki nem tud etetni öt gyereket, akkor az csak egyet vagy kettőt szüljön.)
Pár hónapja volt egy ismeretterjesztő film, ha jól emlékszem bolíviai vagy perui kis falusi iskola tanulói minden reggel viszik az egy darab tüzifát és a pár darab krumplit. Lassan mi is ott tartunk.
A kötelező úszással az a bajom hogy engem annak idején éppenséggel nem tanítottak meg úszni, csak megútáltatták a vizet/vízbeugrálást. Egy seggfej ordibálós ürge "tanított" minket. Csak évekkel később tanított meg egy oktató úszni, sok türelemmel.
Mi van akkor, ha esetleg én igenis szeretném ha a gyerek megtanulna úszni (esetleg különórára járatom), de speciel az iskola által választott oktatót/helyszínt nem tartom megfelelőnek? És ezért még fizessek is?
Tudomásom szerint a munka törvénykönyvében benne van, ha a munkaadó kötelezi a dolgozót egy tanfolyam elvégzésére, akkor nem fizettethető ki vele (tanulmányi szerződés nem köthető). Akkor az iskolákra miért nincs ilyen jogszabály, hogy a kötelező oktatásban résztvevőktől ne kérhessenek plusz pénzt a kötelező úszás részvételért? Megáll az eszem.
Ami meg most történt velem: ritkán (hetente-kéthetente 1-2 óra) engedem a gyerekeknek hogy tévét nézzenek, de most hivatalos iratokat kellett kitöltenem, ezért valahogy le kellett kötni a lányokat. Mivel a kedves UPC a mi területünkön megszűntette a Nickelodeont, amin azért viszonylag normális mesék mentek, maradt a Minimax. Az előbb jött a lányom, és közölte: "anya, fekete mágia van a tévében". Még kétszer ismételtettem el vele, azt hittem nem értem jól. Azt sem tudom, milyen mese volt, mert mire beértem, már a reklám ment (na azok is nagyon kellenek egy gyerekcsatornán). Csak egy nyugodt óra kellett volna, és tessék. Tegnap meg én gázoltam a kicsi lelkébe, mert kérdezte, mit eszik a zebra (illetve: az ebra). Erre mondtam, hogy füvet. És mit eszik az oroszlán? Hát a zebrát. Szegényke teljesen kétségbeesett. Ezt meg lehet valahogy magyarázni? Ezek után félek neki megmondani, hogy a képeskönyvben látott kiscsirke és a levesében úszkáló husi tulajdonképpen ugyanaz.