Freddy56 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 921

Szia Mindenkinek!

Tudom, még adós vagyok Izleonak is a válasszal (hsz. 885). A citromfáim olyan helyen vannak, hogy reggeltől úgy kb 13-14 óráig éri őket a nap, majd ezután a szőlő árnyékolja őket. A nem szelídített citromfákról több ismerőstől hallottam, hogy már akkora volt, hogy alig fértek tőle, de nem virágzott. Peter Klock: Citruskert teraszon és balkonon c. könyvében a 80. oldalon írja: "Nagyon sokára, akár az ültetéstől számított 10 év elteltével virágzik először a magról nevelt citrus. A gyümölcsök pedig nem feltétlen fognak hasonlítani arra, aminek a magját elvetettük"

Az én fáim most teljesen megőrültek. Pár hete beindultak, tele vannak új hajtásokkal és rengeteg bimbóval, néhány már virágzott is. A kumkuát fácskámnál is megjelentek az első hajtások, kezd éledni a növényke.

A banánfám is megőrült, karácsonykor kaptam, azóta most hozza a 10. levelét, és növesztett két kis fiókot is. Az egyiknek még csak két levele van, de a nagyobb már a 4. levélkéjét hozza.

Kaptam egy avokádót is, a csúcsán újabb leveleket akar hozni, most kb 1 cm-esek ezek az új levélkék.

Évi5, ha jól emléxem, valakinek válaszoltad, nem kelnek ki a kivimagok. Ennek most ellentmondok, mert a tél végén elfogyasztott kiviből szedtem magokat, elültettem, és most kezdtek kelegetni.

Sajnálom, hogy a narancsfád virágai így jártak. Én is hasonlóan jártam a szegedi virágkiállításon vett citromfámmal. 58 virágból csak 3-ban volt bibe, de ezek sem maradtak meg, viszont jó jel, újabb bimbók jelentek meg a kicsiny fán.

Jó kertészkedést, üdv mindenkinek: Freddy56