Én is tudom az elméletet, mégis vérzik a szívem, mikor a kis zsenge növényekbe bele kéne vágni. :-) Folyton előjön a szkepticizmusom, hogy nálam biztos nem fog működni, és szegény növény belehal. Mondjuk tavaly csak két tő bazsalikomom volt (bolti cserepeset ültettem ki), tehát muszáj volt óvatosabb duhajként :-) kezelni őket. A korai kiültetésnél én csak 3-4 tövet hagytam egyben, szerintem a boltinál a 6-8-ból is elsorvad néhány, csak az erősebbek maradnak meg... Ellenvélemény? :-)
A virágokat mindig kicsipkedtem, de hihetetlen, hogy két-három napon belül ott voltak az újabb virágfüzérek. :-) A magnyerést a profibbak úgy szokták megoldani, hogy egy-két tövet hagynak felmagozni, a többit szorgosan kicsipkedik. Én most ilyen "fogott" magból kaptam rucola palántákat egy kedves ismerőstől, nagyon klasszul hozzák már a leveleket.
>Nem vagyok én kicsit túl optimista a félcentis növényeimmel ?????
:-))) Pár napon belül elválik, hogy hányan élik túl a pikírozást. Remélhetőleg mindegyik. :-) Nekem egyébként még mindig vannak tejfölöspohárban széttűzdelt palánták, amiket most már ideje lenne kiültetni. A többivel erősen elsiettem a kiültetést, nem is nagyon tértek magukhoz.
--lefagyasztás: legjobb a kész pestot lefagyasztani, ahogy Thor is írta. Szoktam bazsalikomlevelet is lefagyasztani, de az már nem lesz olyan gusztusos a kajában. Akkor már inkább összeturmixolom paradicsommal, és úgy fagyasztom le jégkockatartóban. Télen ez is finom az olaszosz paradicsomszószokba.
Frint, ezt a rengeteg növényt ti mind elfogyasztjátok? :-) Mármint úgy értem, hogy a termést.... :-)