Szia,
Görögországban nem kell szalámit, kakaót, ilyeneket enni, vélhetőleg a görögök sem esznek ilyesmit, azért drága. Salátát kell, halat, frissensülteket, meg ottani tejtermékeket, gyümölcsleveket. Aki laktózmentes tejet iszik, az igyon helyette gyömölcslevet, abban is van kalcium, de egy csomó vegyianyagot megspórol a szervezetéből. Az emberek lehetőségeiktől távol, sötétségben élnek, el nem tudják képzelni, hogy másképpen is lehet csinálni dolgokat, ezért ha mondok valamit, akkor jó vastagon fog a ceruzám, mert különben nem megy át az ingerküszöbön.
Nem is beszélve arról, hogy a mediterrán diéta (=étkezési szokások), azon belül is a krétai harmincéves felmérés után a legegészségesebb a világon (mért országok: USA, Kréta, Olaszország, Finnország, Korfu, Németország, és még nem tudom). A legrosszabbak a finnek voltak. A mérést 65-ben kezdték, 45 év körüli kontrollcsoportokon, és 95-ben fejeződött be, a krétai csoport sokkal rosszabb orvosi infrastruktúra mellett 60%-ban élt, és ezek egészségesek voltak (főleg szív- és érrendszeri valamint rákos megbetegedések szempontjából), mint a a finnek, ahol a kontrollcsoport 90% _meghalt_.
Nyilván ehhez az élet sebessége, a napsütés, jó levegő, stb. mind belejátszik, de nagyrészt a mediterrán étrend. Sok gabonaféle, hüvelyesek, burgonya, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, olivaolaj és bor, ezeket naponta kellene enni; halat, szárnyasokat, tojást, édességeket maximum hetente; vörös húsokat még ritkábban, vagy hetente. És ezt Görögországban meg lehet valósítani, mert zamatosak a zöldségek, finom a tej, a péksütik (nem édesek!), mindenhol van elfogadható minőségű bor, olcsó az olivaolaj, frissek a halak, stb. legalább addig az egy, két, három hétig éljen az ember minőségi életet (ilyen szempontból is), nem kerül többe, és feltöltődik hónapokra.