Kissé tudatlan vagyok, mert nálunk a macska csak az ajtót kaparja, azt viszont nagyon, különösen evés előtt, olyannyira, hogy már helyrehozhatatlen károkat okozott rajta. Úgy érted, hogy azért kapar, mert a dolgát végzi a veteményben? Akkor lehet, hogy én ezt azért nem tapasztalom, mert jobban kedveli a homokozót (mióta tönkrement a teteje és nincs aki pótolja...). Ha ezért kapar akkor nem lehetne neki valami puhát rendszeresíteni, pl. homokot a kert egyik végében? Ha nem ezért kapar, hanem hobbiból, akkor passz...
Csiga: nálunk nincs templomkert, csak vasút a kert végében, oda szoktam kihajigálni őket családostul, annak reményében, hogy újra egymásra találnak, de őket is visszahúzza a szívük, mint OutdownS csigáit. A biokertész elveimről nem akarok lemondani, sőt öldökölni sem szeretnék (a szúnyog az egyetlen amit rendszeresen lecsapok, ja meg a kullancsot is likvidálni szoktam), szóval inkább valami olyasmin gondolkodom, hogy esetleg be kellene kenni a kerítés lábazatát valamivel, ami eltántorítja őket. Olvastam pl. a hagyma szagáról, hogy nem szeretik. Arra gondoltam, ha összeturmixolnék hagymát bekenhetném vele. A sün nem megoldás, mert a kutya és a macska nem tűri meg, amikor véletlenül idetéved egy, egész éjjel küzdenek vele (természetesen hangosan). Szóval éljen a kísérletezés!