pasa_ Creative Commons License 2005.05.20 0 0 92
Ah, elsore kicsit felreolvastam amit irtal, ugy tunt mar a voksolas is benne van, holott az mind az elozmeny volt. :)

Nezzuk meg 1x az egesz folyamatot:

1. elorezetesen mindenkinek kiosztunk egy kartyat, amin van egy szemelyes alairo kulcs meg a kozpont nyilvanos kulcsa.

2. kepezunk egy nagy rakas egyedi, nagy random sorszamot, es mindenki szerez maganak.

3a. a valasztasnal kiepitunk egy ketfele hitelesitett titkositott sessiont a kozponttal, aki nem jogosult vagy mar vegzett kirugatik.
3b blindolva elkuldjuk a sorszamunkat
3c a kozpont ezt visszakuldi alairva, az adatbazisban bejegyzi hoyg nekunk mar alairt egyet.
3d. bontunk.

3* az alairt sorszamot a szavazonak titkos adatkent kell kezelnie.

4a. kiepitunk egy kozpont felol hitelesitett titkos sessiont
4b elkuldjuk csomagban az alairt sorszamot + voksot
4c Ha mar volt ilyen sorszamra voks, akkor A) a legujabb ervenyes vagy B) vegeztunk
4d a kozpont melletesz egy idopecsetet, beepiti a voksolasi adatok koze es az egeszet visszakuldi alairva
4e bontas

5 ellenorzes: a sorszamot megadva a rendszer meg tudja mondani, hogy mi a tarolt voks es ido. Ha elteres van, a kezunkben levo alairast lehet lobogtatni.

Nem nez ki rosszul.

Van egy gyenge pont az egyszeri bejelentkezesnel, amikor visszakuldi az alairtat. Mi van ha ezt "baleset eri" a vonalon? ha lehet ujra probalkozni, akkor van lehetoseg alairt sorszamokat gyujteni. Ha nincs, akkor lehetoseg van szabotalni emberek szavazatait.

A 4c/ A es B verziok is hoznak par erdekes helyzetet de azok nem tunnek olyan sulyosnak.

>Az újraszámlálást is könnyű megoldani, egyszerűen csak ki kell tenni a szavazat-kód párokat a netre. Mindenki ellenőrizheti, hogy a sajátja stimmel-e.

Ez a rendszer jobbara lefedi a tenyleg szavazokat, viszont nyitott a voksok becsempeszesere. (Ha jol sejtem te is erre gondoltal mint "nem szavazok problemaja", termeszetesen a becsempeszesnek hatart szab az osszletszam.)

Masik problemaja amit korabban jeleztem, hogy a szavazas szemelytelenedesevel utat nyit a csencselesnek, a voksok eladasanak. Az alairt sorszamot egy erdekelt fel megveheti es azzal biztonsagosan a kedvere szavazhat.

Előzmény: noway (91)