Na végre, beindultatok egy kicsit!
Évi5,
a táblázat forrását azt hiszem, ismerem. Volt alkalmam olyan személlyel kielemezni, aki a táblázat növényeit 'személyesen' ismeri. Csak egy jó tanács. mindent ne akarjatok itthon termelni, nem biztos, hogy megéri.
Pl. a gránátalma (nem tudom, ki hogy van vele, nekem nem a kedvencem). És ha belegondoltok, hogy pl. a nálunk honos somról vagy kökényről, egresről, ribizliről milyen gusztusos leirást lehet összehozni! De egy lépést nem tennék annak érdekében, hogy nekem legyenek. Bocs, nem akarok senkit megsérteni, aki ezeket szereti, én speciel annyira nem.
Namármost sok pénzért venni valamit, dajkálni évekig, aztán lesz belőle pl. egy kökényszerü dolog... Hát meggondolandó.
Nálam speciel a füge sem terem meg, minden évben elfagy, immár 30 éve. Igy már nem kisérletezek vele: érés idején veszek 1-2 kilót és jól belakok belőle.
Opuntia compressa-val tele a kertem, ez egy mezei tálálló medvetalp-kaktusz, eszébe sincs teremni, viszont szépen virágzik. De ha a terméséért vettem volna, már rég gutautést kaptam volna.
A kivit nyugodtan megveheted és pincében teleltetheted egy télen, cserépben kinn teleltetni kockázatos, a cserép miatt van esélye elfagyni. Az első évben nem nő túl nagyra, kezelhető méret marad.
A kivi ára 1600-4000 ft/db között van azokon a helyeken, ahol neten tudsz rendelni. (De egy ismerősnél ezek között is előfordult, hogy nem a megrendelt fajtát küldték és ez csak akkor derül ki, ha valaki ismeri a kivifajtákat. Az, hogy nem öntermékenyet küldtek, hanem 2 fiút vagy két lányt, még ki sem derült, talán az idén.)
Kertészetekben is lehet kapni.
A táblázatból az 'actinidia arguta' a kopaszkivi avagy koktélkivi családneve, de ennek még sok fajtája van, ez igy nem határoz meg semmit.
Mindjárt csinálok fotót a kivikről, aztán felrakom. Most nagyon biztatóan néznek ki.