">"azt HITTEM, ez nyilvánvaló."
--------------------------------
Miért hitted ezt? Kicsit sem írtad oda. :)))"
Hiába többet HISZEK a vitapartnerekről, mint kellene ... :)
Úgy gondoltam, széles körben ismert, hogy pl. a Földet korong alakúnak tartotta és tartatta a kat. egyház a középkorban, de később elfogadták és átvették a véleményükkel ellentétes tudományos eredményt, hogy a Föld gömbölyű.
"Az nem jelent semmit, hogy a tudomány számára elfogadott magyarázat a tudományos oldalon van,..."
Félreértettük egymást.
Amit a 465-ben kérdeztél, és amire a 469-ben válaszoltam, az a szövegemben lévő "elfogadottra" vonatkozott, a tudományos oldalas elfogadottságra.
A hangsúly a következőn van : a hívő világ számára viszont NINCS elfogadott keletkezéselmélet (a három kérdésben egyikben sem ...).
Érted a kontrasztot, he ?
Nem tudom ki feltételezi, hogy bármi általánosan elfogadott lehet.
Én nem, és addig azt HITTEM, más sem ... :) ... és hogy ehhez hasonló félreértés nem adódhat.
"A van-e kérdéskör persze, más elbírálásban részesül. Ha van, az már jelent valamit. De te nem azt mondtad. Hanem azt, hogy a tudományos oldalon van az "elfogadható".
Ne hangsúlyozzunk másképp.
Az írtam, hogy a tudományos oldalon VAN elfogadott keletkezés elmélet, a hívő oldalon NINCS elfogadott keletkezés elmélet.
Lehetne mindkét oldalnak elfogadott elmélete, de nincs, csak az egyiknek.
A hívők elsöpró többsége vallásokba sorolódik, és azok dogmái, állásfoglalásai kizárják bármely vallási kérdésben a "mást vallás" alternatíváját.
A hívő nem választhat (elvileg, hehe), esetleg átigazolhat más valláshoz.
De.
A pozitív, hogy épp az történik a világban, hogy egyre többen nem úgy hívők, ahogy azt vallásuk, egyházuk szeretné, hanem (ahogy a magyarországi statisztikából kitűnik) a MAGUK MÓDJÁN, nem tartják be maradéktalanul vallásuk előírásait, és nem vallják maradéktalanul vallásuk dogmáit.
Tehát amit a tudomány elfogad, az gyakran NEM csak a tudományos oldal része, hanem a hívő oldalé is.
Ezt azért tartottam fontosnak így megbonyolítani, mert mintha folyton hívők és nem hívők közötti vitáról beszélnénk a keletkezéselméletek kapcsán.
Ez nincs így.
Van tudományos világkép, de hívő világkép nincsen, ahány vallás, szekta, individuális elképzelés, megannyi világkép.
Ez utóbbiak közös vonása, ami élesen megkülönbözteti őket az oly gyűlölt tudományos világképtől, hogy nem igazolhatók a többi világkép hívei felé, aki nem hisz bennük, annak nem lehet bizonyítékokat mutogatni, melyeket felfoghat.
Üdv