Az Emlékezz...-ben nem vettem észre.Az EP-ben nem is igazán érdemes várni utalást a Játékmesterre, hiszen előbb íródott az EP, mint a J. (Persze az is előfordulhat, hogy egy szerző előre "elképzeli" több ugyanabban a világban játszódó műve történetét, és emiatt könnyedén tud a korábbi könvveiben utalásokat tenni a későbbi művekre, de Banks lapcsán ilyenről még nem hallottam, olvastam.)
A Játékmestert újra meg kéne néznem, erre a mondatra nem emlékszem, de elhiszem. Amúgy azt is írtam, hogy "Néhány támpont a hadihajók lehetnek ez arra utal, hogy az Emlékezz korábban játszódik"- szóval lehet idézni, de akkor mindenre kiterjedően.Igazából én jobban szeretem, ha az ilyen fórumokon minkenkitől a saját szavaival megfogalmazva olvasom a hozzászólásokat, nem pedig idézgetéseket szeretnék olvasni. Márcsak azért sem, mert az idézések olyan "hivatalos" kinézetűvé teszik a csevelyt, ami nem igazán az, amit egy ilyen fórumtól elvárok.
De mivel kérted, megkerestem neked az idevágó szöveget, márcsak azért is, mert a Játékmestert mindig szívesen a kezembe veszem, és ez egy jó apropó erre. :)
Tehát:
Játékmester, 102. oldal
"Miféle hajó ez?
Egyik régebbi "Gyilkos" osztályból való ÁTE, ami még az idirani háborúból maradt ránk. Az elmúlt hétszáz évben mélyraktározáson volt, úgy hat évtizedre innen. Korlátozó Tényezőnek hívják."
Játékmester, 118. oldal
A Korlátozó Tényező a "Gyilkos" kategória 50017-es számú hajója volt az Általános Támadási Egységen belül, és mint ilyen egyike volt az utolsóként épített gépeknek. Ezeket hétszázhatvan évvel korábban készítették, az idiráni háború végefelé, amikor az űr-konfliktus már a vége felé közeledett. Elméletileg az űrhajó aktív szolgálatra is be volt osztva, de egyszer sem került komolyabb veszélybe."