orcinus-orca Creative Commons License 2005.05.17 0 0 566

Elolvastam a Banks-könyvet. Hát, igen. Kaland kaland hátán, de jó. Szerencsére a karakterek érdekesek (korlátolt, soviniszta főhős :-)), valamint nekem tetszett, ahogy egy rasszista, vallási fanatikus civilizációhoz csatlakozó zsoldos vélekedik a Kultúráról (mai napi rejtvény: találjuk meg ennek bármiféle erkölcsi vagy logikai alapját :-))

Szóval ha az ember túlteszi magát azon, hogy a "barlangot betöltötte a lézerfegyverek hangja", akkor egy érdekes művet olvashat.

Én amúgy inkább a Játékmesterre szavazok.

----------

Én mondjuk nem fedeztem fel, hogy előbb játszódna, mint a Játékmester. A közös elem, azaz a Kultúra kb. ugyanolyan fejlett (bár az Emlékezz...-ben viszonylag keveset tudunk meg róla). Néhány támpont a hadihajók lehetnek (ez arra utal, hogy az Emlékezz korábban játszódik, ugyanakkor az ÁKE-k továbbfejlesztése a Játékmesterben nem szerepel, tehát itt fordítva is lehetne. Nem tudom, az mennyire releváns, hogy Banks előbb írta az Emlékezz...-t.

Szerintem bármely sorrendben olvasható.

Az azonban érdekes modellkísérlet lehet, hogy ki melyik oldara helyezkedik az idiri-Kultúra konfliktusban akkor, ha már olvasta  Játékmestert, azaz ismeri a Kultúrát, és akkor, ha még nem. Illetve hogy szimpatikusnak találja-e a Kultúrát egyáltalán :-)))