Kedves Freiburg!
A fűrészekkel kapcsolatban azt kell eldöntened, hogy mit, mennyire intenzíven és milyen gyakran tervezel használni. Tudomásom és tapasztalatom szerint a Husqvarna azokat a gépeket jelöli XP jellel, amit profi használatra szán.
Profi használat alatt azt értik, hogy minden nap, sokat, és adott esetben kemény fákkal dolgoznak mostoha körülmények között. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a motorok nagyobb szívó keresztmetszettel bírnak, és ezért kb 20 %-kal nagyobbat tudnak pörögni, lóerőben nyújtani, mint XP nélkül a hasonló űrtartalmúak. Jelenti azt is, hogy a gépet úgy tervezték, hogy a felhasznált anyagok, csapágyak, tengelyek, perselyek, miegymás strapabíróbbak, jelenti azt is, hogy egy légszűrő cseréhez, vagy gyertya cseréhez nem kell lebontani a motorházat.
A választásnál döntsd el, hogy mit akarsz vele csinálni, nehogy fölöslegesen vegyél meg egy akár 200 ezres gépet. Mi egyszer vettünk egy 372 XP-t, ami egy brutális gép, sok lóerő, nagy gyorsulás, mifene, csak éppen van majdnem 10 kiló és viszonylag ritkán van erre a teljesítményre konkrétan szükség.
Ha kisebb faművelésre, gyümölcsöbe, tüzifát akarsz aprítani, akkor valóban elég egy kisebb, könnyebb és olcsóbb gép, valami olyan, amit ők farmerfűrésznek hívnak. Nekünk erre a földközeli 'handy' funkcióra egy 350-es gépünk van, ami kb 3 lóerős, viszonylag könnyű, és én nagyon szeretek vele dolgozni, mert nagyon kézre esik, illetve nem elhanyagolhatóan olcsó, most kb 100+áfa. Ez a gép nem profi gép, de nekem az elmúlt két évben, amióta nyúzzuk ezt a gépet, hetente három-öt napot biztos megy folyamatosan, sokszor kemény gyümi fákon. (Mivel én féltem, így okosan keverek motorolajat, miegymást, lásd a régi diskurzusokat.)
Ha kinéztél egy gépet, ami esetleg ezek közül az olcsóbbak közül van, akkor sem kell kétségbe esni, mert lehet velük hatékonyan dolgozni, ha értesz a géphez. Mi évekkel ezelőtt egy 1600 Wattos villanygéppel gáncsoltunk ki egy méteres törzsű nyárfát. Én a kis 350-es gépet úgy 'tuningoltam', hogy a hozzá kapott 1,3 mm-es láncot és lapot eltettem, és vettem hozzá egy robosztusabb 1,5 -es lapot és láncot. Ez kb 10.000 Ft plusz, de kemény munkáknál meghálálja. A választék a lapok és láncok kombinációjában nagy, ha puha fáid vannak, akkor lehet rátenni egy bazi hosszú lapot, de ha gyümölcsösben dolgozol, akkor célszerű egy rövid lapot rátenni, és kemény fára élezni a láncot. Stb.
A fa tetején való munkáról meg annyit, hogy tapasztalatom szerint ott a legkevésbé a gépen van a hangsúly. Mi most egy villany gépet használunk a fán, mert könnyűek, keskenyek, kényes egyensúlyi helyzetben is könnyen indíthatóak, és olcsóak. Mivel a fa tetején általában vékony ágakkal (max 30-40 cm vágási átmérő) foglalkozunk, így nem kell lóerőgyár sem, és nem is kell vastag lánc. Ez azért is jó, mert a keskeny láncokkal szép sebeket lehet hagyni a fán és nem is égetjük le a motort. Az 'egykezes' gépre én is csorgatom egy ideje a nyálamat, de arról azért nagyon is érdemes tudni, hogy az nem egykezes használatra készült, mert aki egy kézzel fűrészel, annak előbb-utóbb nem is lesz több keze, amivel fűrészelhetne. Semmilyen géppel. A hatékony vágás titka a stabil tartásban, éles láncban van, és e két dologhoz mindkét kézre szükség van. Ha egy kézzel vágsz, a fejed fölött nem tudod tartani a lapot a megfelelő síkban, és szorul, szakad a lánc. Ha nem a fejed fölött vágsz, akkor meg ott van a másik kéz is, feltéve, ha még nem vágtad le...
Én a kis gépet a villany gép alternatívájaként látom, aminek annyi előnye van, hogy kis helyen is jól tudsz vágni vele, és nem kell a kábelekkel vacakolni egy-egy beszerelésnél, ág leendedésénél . Csak egyenlőre drága egy kocsibeszerzés és telephely építés árnyékában.
Ha ki akarsz próbálni fa tetején fűrészt, akkor keress meg, meg tudom mutatni, ki tudod próbálni akármelyiket. Ha meg türelmes vagy, talán jövőre elkészül egy gyakorlatias jegyzet a fa tetején való munkákról.
Remélem tudtam néhány kérdésben okosat mondani, és nem támadnak meg a hozzáértők.
Üdv,
Zöldlomb