hammond-b-3 Creative Commons License 2005.05.11 0 0 1713
Szia tonewheel, először is hadd köszöntsek újoncként itt Magyarországon valamennyi Hammond-őrültet – ne vegyétek sértésnek, az őrültet + előjellel értem, hiszen aki egyszer odaült egy B-3 elé és forgott mellette a Leslie, amúgy rendesen, annak libabőrös lesz a háta, feláll a szőre, stb. és az élménytől nem fog tudni megszabadulni soha. Nagy öröm számomra, hogy rábukkantam erre a fórumra, bizonyára sokat fogok Tőletek tanulni, talán én is tudok majd adni Nektek egy-két tippet Hammond ügyben.

Nos tonewheel, azt kérdezted korábban, hogy van-e az országban. Igaz 25 év után most nemrég költöztem Magyarországra, de azt már tudom, hogy van egy B-3 Debrecenben, Cserháti István tulajdonában (ő valamikor a P-Mobil, meg P-Box zenekarokban játszott, most Debrecenben övé a McDonalds. Szívesen bemutatja a hangszerét, ha arra vetődik egy érdeklődő!)

Tehtube-nek igaza van, az M111 nem egy nagy durranás, inkább egy M100-ra koncentrálnék a helyedben, bár Németországban a B-3-hoz is hozzá lehet jutni viszonylag jutányosan. Nekem volt M100-om egy 760-as Leslievel, úgy szólt mint az ágyú. De eladtam, mert a próbahelyünk egy pincében volt és ha gigre mentünk, mire felcipeltük a lépcsőn, vért izzadtunk, így áttértem a „Wannabe”-cuccokra, de őszintén szólva, egyik sem győzött meg igazán. Most hadd ne soroljam fel az összes könnyen transzportálható orgonát, modult, elektronikus Lesliet, amelyeket kipróbáltam  az összes létező variációban (igény esetén szívesen megteszem, saját véleményemet hozzáfűzve), de arra jutottam, hogy az eredetinek nyomába sem léphetnek. Ugyanez vonatkozik az új B-3-ra is – szerintem tragédia és kérnek érte 15-20 ezer EUR-t. Na de ez már nem is Hammond, hanem Suzuki. Ez még nem is lenne baj, de messze nem úgy szól, mint a jó öreg B-3.

Az én javaslatom, próbálj rámenni egy M100-ra, igaz csak 2x 3,5 oktáv, de meg lehet szokni, főleg ha jól mozog a bal kezed is.A lényeg a Leslie!!!! Én mindig azt mondtam, legyen inkább egy gyengébb Hifi-tornyod, de szuper hangfalakkal. Szóval inkább egy M100, de egy nagyon jó Leslievel, hiszen a leggyönyörűbb B-3 is úgy szól jó Leslie nélkül, mint egy falusi templom orgonája. J

Az A-sorozatról csak annyit: nem szabad értük pénzt adni.

Ha felmész a német eBayre (www.ebay.de) vagy az amerikaira (www.ebay.com), akkor biztos rábukkansz B-3 orgonákra is, M100-ra is, naponta kell figyelni.

Egyelőre ennyit most, így is terjengős voltam. Végül hadd hívjam fel a figyelmet két nagyon jó weboldalra. www.jazztet.de  (angol/német verzió, Holger jó barátom, nála „betegebb”, „fertőzöttebb” hammondossal még nem találkoztam. A másik: www.tone-wheelmaker.de  (Alex barátom honlapja, ő árul, javít, szívesen ad tanácsokat, stb.) Üdv:: Zsolt

Előzmény: tonewheel (1702)