Galfi Gergo Creative Commons License 2005.05.04 0 0 224
Latom, kezdenek elvadulni a dolgok :o)
A hurelmelet jelenleg a fizika frontvonalaba tartozik, meg nincs kialakulva, hogy mi lenyeges belole, es mi nem. Sok minden belole maszatolas. Igazsag szerint kiserletek hijjan azt se tudjuk meg, hogy mennyi igaz belole egyaltalan. Raadasul raepul a modern elmeleti reszecskefizikara, ugyhogy, ha valaki meg szeretne erteni az elmeleti alapjait, ahhoz legalabb az kell, hogy a kvantumterelmelettel tobbe-kevesbbe tisztaban legyen.
Szoval az en javaslatom - ami csak javaslat, nem feltetlen az egyetlen ut a megerteshez - a kovetkezo:
- Analizis (tobbvaltozos fuggvenyek analizise, integralelmelet es funkcionalanalizis vilaganak ismerete legalabb fogalmi szinten)
- Elemi topologa (csak annyi, hogy ne ijedjen meg az ember, amikor a kompkatsag vagy a nyilt halmaz fogalmaval talalkozik)
- Ezekkel parhuzamosan el lehet kezdeni nezegetni a klasszikus kvantummechanikat, spec.relativitaselmeletet.
- Diffgeometria (Szokefalvi konyv masodik fele szerintem eleg jo elso kozelitesnek)
- Altalanos relativitaselmelet, celszeru parhuzamosan tanulni diffgeoval (mondjuk Wald konyv)
- Erdemes csoportelmeletet is tanulmanyozni (veges csoportokat kicsit, Lie csoportokat nagyon)
- Csopelmmel felfegyverkezve lehet elkezdeni a kvantumterelmelet tanulasat (pl. Weinberg konyvbol)
- Ha mindez osszeallt valahogy a fejedben, akkor van esely a hurelmelet alapjainak megertesere (ezt nem tudom, honnan lehet kisasolni, en egyetemen jartam ket felevet ilyen specire+egy-ket cikket olvastam el)

Elismerem, hogy ahhoz, hogy a fenti dolgokon atragd magad, az par evbe biztos beletellik. De hat a tudast nem merik olcson :)

Ja, es en egesz eddig jol elvoltam a smash product ismerete nelkul, tehat abba kar energiat fektetni - hacsak nem erdekel onmaga miatt.

Es koszi az ujabb remek linket :o)
Előzmény: mrsla (223)