cloaked Creative Commons License 2005.05.02 0 0 2114

Szerintem a könyv megfilmesítése ritka nagy problémákba ütközik... először is, mint páran vázolták már, a több szálas, összetett cselekmény, amiből így elég nehéz az összefüggéstelenség veszélye nélkül kihagyni... a 84-es filmben (amennyit képes voltam megnéyzin belőle;) pl néha egészen irritáló volt az összefüggéstelen jelenetek folyama egy-két helyen.

Ami szerintem fontosabb: ebben az univerzumban egyáltalán nem a maihoz hasonló emberek élnek (hiszen erről szól az egész), a többségük (főleg az előtérben levők) mai szemmel valójában hihetetlenül tudatos típus.. és az ennek hiánya miatt ma átlagban végül is elterjedtnek mondható ostobaság (az ember magával és környezetével kapcsolatos tévhiteinek aránytalan többsége) szintén nincs meg... a mellékszereplők többsége is nagyjából tisztában van azzal, meddig terjed az "okossága", a képességei. Tehát eleve szükséges egy "ritka erős tudatú" forgatókönyvíró, rendező (akiknek mellesleg jól kell érteniük a könyv "üzeneteit", a lényegét) és olyan profi színészek, akik szinte nem létező személyiségeket képesek hitelesen eljátszani, főleg anélkül hogy "na mi most nagyembereket játszunk el" hatás jöjjön elő, ami szerintem látszott a 2000es változaton.