P-W-Z Creative Commons License 2005.05.02 0 0 85

A Szeged Beton VE honlapján találtam ezt a hírt! Ti tudjátok mi volt 1556-ban Egerben? Én nem…, talán 1552-ben! Szerintem ez egy olyan évszám, amit illik tudni, még akkor is, ha nem egri az illető. Nem vagyok mohácsi, de azt tudom, hogy a "Vész" 1526-ban volt!

Magát a hírt a következő helyen olvashatjátok:

http://www.polo.szeged.hu/cikkshow.php?tabla=nb1&sorszam=25

Hazai hírek Fel, Eger bevételére!
2005. április 28.

Az idei szezon egyik legfontosabb meccse következik.

Azt igazán nem tudom, hogy 1556-ban, hol edzőtáboroztak az oszmán hadak, midőn Eger ellen vonultak, de az eredményt tudjuk. Egyrészt a történelemkönyvekből, másrészt Gárdonyi Géza „Nagykönyvéből”, az Egri csillagokból.
Azt, viszont tudom, hogy a Brendon ZF Eger ellen készülő, Szeged Beton VE hol töltötte utóbbi három napját, s azt is, mivel. Belgrádban edzőtáboroztak a fiúk a LEN Kupa ezüstérmesével, a Partizán Beográddal meccselve. Amikor a „crno-belik”, az oroszok elleni meccsükre készültek, mely a döntőbe jutást volt hivatott eldönteni, Szegeden edzőtáboroztak. Nekik, akkor ez bejött, hisz döntősök lettek, ahol a Savona tudta csak megállítani Őket. Most, mindkét csapat nagy tettekre készül. A hazaiak, a Herceg Novi elleni bajnoki fináléra, míg a vendégek, a világ legerősebb bajnokságának bronzrangadójára „izmolnak”.
Nos, a kirándulás nagyon bejött, hisz a felek megállapodtak, a további együttműködésben. A nyitónapon a házigazdák nyertek kettővel. A következő összecsapás döntetlent hozott, míg a „fő meccset” a vendégek nyerték 12-9-re. A Sefikkel, Vaszoviccsal vízbeszálló hazaiak jelölték ezt a meccset, hivatalosnak, s a mieink ennek megfelelően nagy energiákat mozgósítottak a meccsen. Kiválóan védekeztek, hisz a négyszer nyolc perc alatt (a szerb bajnokságban ennyi ideig tart egy találkozó), csupán kilencszer kellett kapitulálnia Barát Ferenc kapusnak. A több jó teljesítményből is kiemelkedett a nehéztüzér, Éles négygólos produktuma. Vili barátunk az előző idényben éppen Egerben idegenlégióskodott, így nem rossz ajánlólevél a szombat esti rangadó előtt.
A Szeged Beton semmit nem bíz a véletlenre. Már pénteken Egerbe utaznak, sőt a megérkezés után még edzenek is a meccs színhelyén.
A bronzcsatáról annyit kell tudni, hogy kuparendszerű két összecsapás dönti el a sorrendet. Kedden este hétkor Szegeden lesz a visszavágó. Amennyiben a két meccs alapján, pontegyenlőség és azonos gólkülönbség alakul ki, hosszabbításra kerül sor. Az idegenben lőtt gólok nem osztályoznak.
Ha, már török hasonlattal kezdtem, azzal is zárom. Dobó kapitány harcosai visszaverték a hódítókat, 1556-ban. Később viszont mégis lófarkas „boncsok” került a vár falára. Mi pedig, ebben a bajnokságban már letudtuk 1556-ot.