Állományjavító Creative Commons License 2005.05.01 0 0 565

T. shadowcruiser,

ezt a mondatot nem kinyilatkoztatásnak, hanem egymondatos összefoglalásnak szántam, és szerintem az is.

A vázolt helyzetet pedig nem tekintem állandónak és sorsszerűnek, hanem egy sajátos magyar társadalomfejlődési kisiklás és Trianon, illetve feldolgozatlansága felszámolható következményének.

Ebből vezetem le illetve ehhez társítom a jelenlegi magyar jobboldal ( ez az általánosítás természetesen a hozzászólásnak, mint megnyilatkozási formának az elméleti és terjedelmi korlátaiból ered) koherens öndefinícióra való képtelenségét és így azt, hogy - egyébként tényleges és személyes indulatoktól és indoktrinációktól függetlenül - kénytelen az antiszemitizmus fogalomtárából meríteni. Maga a "nemzeti oldal" illetve a "keresztény-nemzeti eszme" voltaképpen a zsidóságtól mint csoporttól és a zsidóságtól, mint metaforától való elhatárolódást és az ezen keresztül történő öndefiníciót jelenti: ez, mint mondtam, illetve becsültem, a harmadik asszociációs körben vaskövetkezetességgel meg is jelenik.

Ma alkalmam volt megtekinteni a jobboldali majálist a Magyar Nemzeti Fronntól az MDF-ig. Megnéztem a könyvkínálatot és beszélgettem a jelenlevőkkel, illetve meghallgattam, amit beszéltek. Nem változott a véleményem, hogy semleges kifejezést használjak.

Ettől függetlenül biztos vagyok abban, hogy antiszemitizmus a belátható jövőben lesz Magyarországon, ezt önmagában nem is tekinteném különösebb bajnak.

Sokszor nekifutottunk már ennek a tárgykörnek: a rovatnak vagy legalább utolsó húsz-harminc hozzászólásának az elolvasása nyomán bizonyára megérted, hogy e helyt nem szeretnék és nem is fogok a továbbiakban olyan vitákat itt folytatni, amelyek nem szorosan a tárgykörről illetve a kialakult "ellenérzésekről" szólnak.

Köszönöm megértésedet.

Előzmény: shadowcruiser (563)