Tüskevár védelmében:
Hasonlóan MrsBennet véleményéhez, imádom, sőt, én be is szavaztam (a párom meg az Egri csillagokat).
Amikor rájöttem, hogy két kedvencet ezer szempont alapján meg lehet jelölni, akkor az egyik szempont az volt, hogy melyik könyvet olvastam a legtöbbször. Mert amit el bírtam olvasni vagy tízszer, az olyan rossz könyv nem lehet. Így került az egyik levlapra (mert hogy muszáj volt többet is bedobnom:-))), a Tüskevár és Austen: Büszkeség és balítélete.
Mert az én értelmezésemben nem csak az a Nagy Könyv, ami elgondolkodtat és hozzáad a világnézetedhez, de például az is, ami szórakoztat (újra és újra), meg ami szíven talál, meg ami újat hozott (szerintem) az irodalomban, meghökkent stb.
Szóval számos nézőpont van a szavazásnál, azt is megértem pl., hogy ha valaki a legutóbb olvasott jó könyvére szavaz le (vö. Da Vinci kód), mert nem akar egész eddigi életében gondolkodni. De annak nem örülök, hogy ezek olyan sokan vannak, hogy bejuttatták ezeket a könyveket a 100-ba.
Másrészt viszont azt is tudomásul kell venni, hogy széles rétegeknek lehet a bestseller (hogy ne mondjam ponyvának) a Nagy Könyv, akármennyire is fanyalgok emiatt.