Az Isten rabjait én is imádom...
Egyébként valami hasonlóra akartam utalni, mikor arról írtam, a minap, hogy van, aki úgy fogja fel, hogy a kötelezőkek csak iskolás korban "szabad"olvasni, aztán már nem "szabad", hogy időd legyen rá (inkább nézz valami népbutító maszlagot a tévében, és panaszkodj, hogy nincs időd az igényes időtöltésre)
Én vallom, hogy ami ma középiskolás kötelező anyag azért van, mert azok a világirodalom legkiemelkedőbb alkotási közül vannak.
A Tüskevárról írt véleményemet elleben fenntartom, érzek benne valami furcsaságot, valamit, amit talán nem fejeztem ki jól, de aminek alapja az, hogy nem tudom/ nem tudtam elképzelni (ettől még persze lehet), hogy valaki, aki rendszeresen olvas, aki szeret olvasni, aki olvasott, feltehetőlweg nem egy kiemelkedő alkotását is a világirodalomnak, mégis a Tüskevárt tartaná a hozzá legközelállóbbnak.
Te megcáfoltad ezt. Ennyivel árnyaltabb lett a kép.
Nem zavarna persze, ha nem úgy emlékeznék én vissza rá, mint az első kötelező olvasmány.
Érdekes, az Egri csillagokkal szemben nincs ilyen ellenérzésem.
Hopp, eszembe jutott megint egy amit el tudtam volna a listán képzelni:
A skarlát betű.
Hamvas és Márai szeretetét nem tagadom meg magamtól, számomra sokat mondanak az írásaik, de ez nem jelenti azt, hogy nem olvasnék szívesen mondjuk Austent, vagy esetleg Tolsztoljt. (Bár az oroszoktól én Csehovot szeretem inkább, erről jut eszembe:van Csehov kvíz a www.kvízpart.hu -n, még én csináltam kb egy éve)
Amúgy az énáltalam tervbe vett olvasnivalók közül a József és testvérei és Móricz Erdélye szerepel a 150-es mezőnyben. Már hetek óta remélem, hogy lsz majd valahol időm rájuk.
Bár a Karamazov testvérek is lehet, hogy majd sorra kerül.
Hopp, hopp.
Úgy látszik, ma az egész napom azzal telik, hogy felfedezek írókat, akiket hiányolok. Krúdy Gyula a következő.
Panka