Nem tudok versenyezni veled, én mindössze 62 darabot találtam, annak is egy része gyerekkoromból ismerős. Aztán van néhány bizonytalan, mint A kicsik Lőrincz L-től, vagy a 10 kicsi néger Agatha Christitől, fogalmam sincs olvastam-e pont ezeket, abban az időszakban, mikor még nem untam meg halálosan Leslie L. Lawrence sémáit. Van akitől sokat vagy mást olvastam, pont a bekerült könyvet nem: Remarque, a Szerelem és halál órája nagyon ütött, de lehet hogy olvastam a Diadal ív árnyékábant is? Arról szól, hogy bevonulnak Párizsba a németek, aztán... passz. Hellertől is csak az Isten tudja volt meg.
!!!Kultúrsznob veszély!!!
Azért elég röhejes egy olyan verseny, ahol A két lotti, Tom Sawyer küzd az 1984-gyel vagy a Szerelem a kolera idejénnel. Az iskolai kötelezők, kb. ugyanolyan szintű, de nem tanított művekkel. A láthatatlan ember vs. Esőisten siratja Mexikót. Agyonmarketingelt amerikai szerzők "történelmi" művei vagy inkább bestsellerei, szemben ebben a témában sokkal otthonosabban mozgó európaiakkal: Ken Follett A katedrális vs. Mika Waltari Szinuhe, Da Vinci kód vs. A rózsa neve. Ahol nagy könyv lehet az Emil és a detektívek, miközben egy darab Stanislaw Lem könyv sem került be a 150-be, se a Solaris, se az Éden, se más.
Szóval örülök, hogy van egy játék, ami igyekszik növelni az olvasás presztízsértékét, de ne kelljen már elolvasnom a Bambit, hogy szóba álljanak velem az emberek... (Vavyan Fable-t és Stephen Kinget sem vagyok hajlandó többet olvasni, bőven elég volt az a 2-2 könyv amibe anno belefutottam.)
!!!Kultúrsznob veszély vége!!!