HT,
Bizony létezik ilyen logika!
Először kell a deshaker (erre pl. én is csak mostanában jöttem rá :-)), mert ha azt később alkalmazzuk, akkor az előtte alkalmazott filterek hatása fel fogja erősíteni nagyon remegős és kevés fény mellett kélszült felvételeknél a "szellemkép" effektet. Többek között a reg_1 nevű fájlodat is azért csináltam meg tegnap este újra, mert most előre vettem a deshaker-t, és így jobb az eredmény, sokkal, érdemes megnézni. Ma nemsokára küldöm is az állományt a szerveredre.
Deshaker után jöhet a fehéregyensúly, színek javítása. Én ezt Premiere-ben csinálom, mert abban ez eddig kipróbált szoftverekhez képest (VD-hez képest is) verhetetlen. Ha ez megvolt, utána a legvégén jöjjön csak a zajszűrés (VD-ban), mert minden filternél egy kis zaj keletkezik, vagy a meglévő egy kicsit növekszik, ezért a megmaradt zajt a végén kell letakarítani. Ha így megvannak a dolgok, utána visszamegyek Premiere-be, és akkor már csak a vágás, áttűnések, zene, különleges hatások vannak hátra.
Nálam ez a sorrend. Korábban a színkorrekció volt deshaker előtt, de most rájöttem, hogy ezt meg KELL cserélni, és sokkal jobb az eredmény.
Amit Gergő ír, azt még nem tapasztaltam, hogy az átméretezés crop után rontaná a deshaker hatásfokát, ezt viszont már korábban is teszteltem, nem is egyszer. Viszont ha VHS anyagot nem crop-olunk deshaker előtt, akkor a deshaker algoritmusa miatt nagyon rosszak lesznek a szélek. Ezért mindenképp crop az első.
Tehát összefoglalva nálam a nyerő sorrend:
- crop,resize => VDub
- deshaker => VDub
- Levels (WB), shadow/higlight kiemelés, élesítés => Premiere
- noise reduction => VDub
- vágás, áttűnések, effektek => Premiere
- Mpeg kódolás => MainConcept
- DVD készítés => Ulead DVD Workshop
Gergő:
Tényleg nem tudom, mi lehet a gond, vitathatatlan, hogy a noise reduction valami minimálisat ront a képen, de optimális beállításoknál ez csak monitoron, erősen nézve látszik. Ha TV-n nézem az anyagot, akkor viszont semmit nem lehet észrevenni belőle. Nekem nagyon bevált a két szűrő. Lehet, hogy azért, mert a cnr-t már a temporal cleaner után alkalmazom? A temporal cleaner sokkal erősebb, több zajt tud leszedni, mint a cnr. Viszont azt vettem észre, hogy ha a temporal cleaner paramétereit növelem, az rosszabb, mint ha kisebb értékekkel a zaj nagy részét eltakarítja, majd a maradékot a cnr alapbeállításokkal. Persze a két szűrőt egyszerre teszem rá, csak előre megy a temporal cleaner. Szóval nekem ez bevált, a minőségromlás inkább csak szimbolikus, mint észrevehető.
VChris