VChris Creative Commons License 2005.04.14 0 0 5864

Deshaker manual kiegészítés:

Egy fontos dolgot kifelejtettem a tegnapi "manual"-ból. Amit leírtam, az DV kamerávak felvett anyagra igaz, de ha VHS-ről digitalizált anyaggal szeretnénk ezt csinálni, akkor még van előtte egy fontos dolog:

VHS-ről digizett anyag esetén ugye a kép nem tölti ki teljesen mind a 720x576-os területet, hanem a két szélén oldalt marad el hely, az alja meg el van csíkozódva! Ha ezzel csinálod a Deshaker-t, akkor az nagyon-nagyon rossz eredményt ad, hiszen a semmiből (értsd:fekete pixelek, meg a hibás alsó részek) állítja elő a kipótolt frame-eket:
Megoldás: előtte ezeket a rossz részeket ki kell crop-olni, és utána Deshake-elni!
Crop-olás a következőképp történik: a Filterek közül válaszd a Null transform filtert. Ez azt jelenti, hogy nem csinál semmit :-) De ha a Filters ablak jobb alsó részén a Cropping-ra kattintasz, akkor le lehet vágni a film széleiből a felesleges, hibás részeket (ez minimális veszteség, sőt nem is veszteség, hiszem selejt-től szabadulsz meg). Ha ez megvolt, akkor ezután rögtön hozzá kell adni a Resize filtert is, hogy visszaméretezd 720x576-ra! Itt nagyon fontos, hogy az Interlace opciót ne felejtsd el bejelölni.
Ha ez megvan, le kell renderelni, le kell menteni, hiszen ahogy tegnap is írtam, a Deshakert önállóan kell alkalmazni. Ha lementetted, akkor zárd be, és nyisd meg a már crop-olt videót, és jöhet a Deshake. :-)
Nyilván ez DV kamerával készült felvételnél nem kell, hiszen az tökéletesen
kitölti a 720x576-ot.

VChris