Igen, de ez csak részben igaz. Pont ezt próbáltam Márklárnak is elmagyarázni, hogy mindaddíg, amíg csak vágsz (=kivágsz részeket, meghagysz részeket), és áttűnéseket alkalmazol, addig az Mpeg2 vágás valóban teljesen egyenértékű a DV vágással.
A különbség akkor jön ki a DV javára, amikor olyan dolgokat szeretne csinálni az ember, mint amiről felraktam a mintákat. Elvileg pont ezzel a céllal is tettem őket fel, mert volt egy kis "vitánk" Márklárral a DV vágás vs. Mpeg2 vágás egyenértékűségéről. Szóval ha olyasmiket szeretne az ember csinálni, mint pl. zajszűrés, képstabilizálás, WB és társai, akkor már bizony az Mpeg2 jelentős hátrányba kerül. Pont azért, mert ott csak a frame-ek egy töredéke olyan minőségű, mint a DV Avi-ban, ezek az ún. I-frame-ek. A többi frame ezekből számított tömörített frame, ezek az ún. B-frame-ek. Ezekben már töredékannyi információ sincs, mint az I-frame-ekben, pont ezért van az, hogy a mérete sokkal kisebb, mint a DV avi mérete. Ez a szemet csapja tulajdonképpen be. A lényege, hogy ha nincs mozgás vagy kicsi a mozgás, akkor ezek a számított frame-ek ugyanazok, vagy szinte ugyanazok, mint az I-frame-ek, ezért nem sok a tárolandó dolog. Ha viszont van mozgás, akkor meg a szem úgysem tudja azt olyan mértékben követni, hogy frame-ről, frame-re, ezért ott lehet csalni, tehát ezért nem kell annyi infromációt tárolni. Viszont ebből kifolyólag kevesebb információval rendelkezik, lényegesen kevesebbel a filter is, ezért nem lehet olyan pontosan meghatározni a mozgásokat pl. mondjuk egy képstabilizáláshoz, vagy egy zajszűréshez.
Kétségtelen, hogy van képstab. is, és zajszűrő is, ami működik Mpeg2-re, én nem azt mondom, hogy nincs. De láttam már őket, és azok eredménye messze elmarad, de nagyon messze attól, amit én is mutattam a feltöltött videókkal.
VChris
Deshaker manual hamarosan :-)))