kisszszoros Creative Commons License 2005.04.11 0 0 58

A hétvégén voltam a Szőlőmben. Kiástunk kb 50 tőke othellót, és ültettün a kiásott sorokba 100 tő cabernet sauvignont. Irgalmatlan meló volt, még most is fáj mindenem :-)

 

Az, hogy a Sopron környékiek nem szedik le a kékfrankost, mert nem éri meg, csak azért lehet, mert a minősége (savtartalom, mustfok) olyan gyalázatos, hogy abból csak ecetet érdemes készíteni. :-)

 

Tavaly a kékfrankos szüretkor, aki kivárt november elejéig, az elfogadható minőséget szedhetett, pl: a legtürelmesebb helyi gazda (két völggyel odébb van a szőleje az enyimétől) aranyérmes kékfrankost készített, egy a vörösbor szempontjából kimondottan gyenge évben. Tehát igen sok múlik a gazdán, hogy a szőlő fennmarad elrothadni, vagy bor lesz belőle, mert olyan a szőlő minősége.

 

Visszatérve egy kicsit a soproni esetre, ki merem jelenteni, hogy egy túlterhelt szőlőben a tavalyihoz hasonló évben kb 13..14 -es mustfok és 13..14-es savtartalom szinte biztos, ebből pedig csak nagyon rossz bort lehet csinálni...

 

Viszonyításként az optimálisan érett kékfrankos paraméterei: 18..20 mustfok, 6..9 sav. Na ebből viszonylag egyszerű aranyérmes bort készíteni.

Előzmény: Amphenol (57)