" Ezen a cimen a zsidók, a politikai ellenfelek (lásd a mai magyar jobboldal kijelentéseit) nem magyarrá nyilvánitása"
Azt hiszem ez a mondatod alapvetően durva tévedés. Itt összemosod a jobboldal politikai ellenfeleit és a zsidókat. Ez , ismétlem, igen durva tévedés. Ha a legnagyobb jobboldali pártot vesszük ( FIDESZ) , jelentős zsidó tagja ill. szimpatizánsa van.
A válasz egyébként szvsz a történelemben rejlik, mint általában mindig. A 19.század végén a zsidó ( itt máris fel kell tenni a kérdést hogy ki, vagy mi a zsidó. Vallás vagy nép ?) identitás elindította a folyamatot, amely más népeknél már a régen lezajlott, és ez a nemzetállam megteremtése ( az államalapítás) . Ennek érdekében a különféle zsidó mozgalmak és szervezetek igen jelentős lépéseket tettek, felhasználva jelentős anyagi és politikai tőkéjüket. A folyamat az első vh. előtt kezdődött, utána jelentősen felerősödött . Izrael megalapításáig ez a folyamat folyamatosan erősödött, csúcspontját az un. holokauszttal érte el, ami fizikailag (!) is arra készette az európai zsidóságot hogy új államában telepedjen le. A háború(k) megnyeréséhez nyúlytott kétségtelenül jelentős zsidó anyagi támogatás is hozzájárult az államalapításhoz, a nemzetközi támogatás megnyeréséhez.
Az államalapítási folyamat végetért, azonban az állam évtizedeken át életképtelen volt, a megteremtését követő konfliktusokat csak külső ( USA, angol, francia stb) segítséggel tudta túlélni. Ez természetes folyamat. Mára (talán) elérkezett oda, hogy szomszédai tudomásul vették létezését. Ha a palesztín állam megalapítását és a palesztínok életszínvonalának javításával az ellenségeskedést meg tudja szüntetni, akkor a zsidó államnak hosszú távon is jövője van. ( Én őszintén kívánom a Szentföld békéjét.)
Az államalapítás azonban felvet egy igen kritikus kérdést. Ha elfogadjuk azt, hogy egy ország joggal várja el állampolgárától a teljes lojalizmust, akkor a nem izraelben élő zsidóságot minek kell tekinteni , illetve minek tekinti magát ez a közösség. És hogyan viszonyul ahhoz az országhoz ahol él? Ez szvsz a zsidó egyénben is kritikus konfliktushelyzetet eredményez.
Nos, az antiszemitizmus gyökerét valahol itt kell keresni. Egyrészt az izraeli és a zsidó vezetőknek érdekükben áll ennek fenntartása, hiszen erősíti az összetartozás tudatát. Az állam életben tartásához szükséges anyagi források megszerzéséhez fontos a sebezhetőség és fenyegetettség deklarálása.
Másik oldalról a természetes asszimiláció így lassítható, elkerülhető az, hogy a zsidó emberek ugyanolyan vallásként éljék meg zsidóságukat mint pl. a katolikusok,, reformátusok, muszlimok. Pedig tudomásul kellene venni, hogy mások egy zsidó(vallású) állampolgár és Izrael érdekei.
Azzal tehát, hogy Izrael megalapításra került a zsidó, mint népi , származási meghatározás szvsz idejét múlta, ennek felismerése nem késhet sokáig. Ha ez bekövetkezik az antiszemitizmus is megszűnik. Hiszen a vallási tolerancia szinte természetes a fejlett világban.
Az eredeti gondolatra visszatérve tehát szvsz lehet valaki jó magyar és egyben jó zsidó is, ez nem mai gondolat. A problémát viszont csak vakvágányra viszi, ha valakik a vallási meggyőződést politikai síkra akarják terelni. Itt nálunk a bal és jobboldal viszonyában szvsz nem az általad emlegett kirekesztés dominál, hanem az, hogy a nmezeti érdekeket melyik oldal szolgálja jobban. Ezt néha félremagyarázzák, de ez valamilyen szinten terméstes. Hazaárulónak sem pártokat, hanem egyes személyeket kiáltanak ki, vallástól függetlenül, sőt én még ezekben az esetekben sem hallottam vallási utalást, ha úgytetszik zsidózást. Ez tehát személy függő.
"Akkor ne csodálkozz,hogy elmentem!"
Nem csodálkozom. Nekem ( bár személyesen nem ismerjük egymást, de szimpatikus ahogy írsz, mégha néha nem is értünk egyet) az hogy elmentél azt jelenti, hogy zsidó identitásod egy olyan közösséghez hívott, amit jobban magadénak érzel, kvázi hazamentél. Te tehát nem magyar, hanem izraeli vagy.
Azt viszont hogy magyar fórumon magyarul írsz nekem azt is jelzi, hogy valamijen módon hiányzik Magyarország. Ez viszont olyan lelki probléma, amit feloldani lehet hogy soha nem tudsz.
Barátsággal....