ftonyo: "Egyszerűbben meg lehet fogalmazni, hogy miért vagytok népszerűek"
rovó: szerintem arról van szó, hogy a hazug ember és a hazug elmélet nem népszerű.
ftonyo: "a tudományos nyelvrokonitás bonyolult. Ahhoz hogy vki megértse, előbb be kell vágnia a hangváltozási törvényeket (korszakokra lebontva), majd ezek alapján értelmezni az adoitt kifejezést."
rovó: Valóban bonyolult, de nem annyira, hogy a kilógó lólábat észre ne vegyük. A közönség nem annyira hülye, mint azt a finnugrászok gondolták. A finnugrista elméletnek vannak kidolgozatlan, elvarratlan szálai és kisiskolás hibái. Ezek nyilvánvalóvá váltak. Amíg a könyvkiadás monopóliuma mögé bújhattak ezek a hazudozók, addig nyugodtabban élhettek a maguk zárt világában, de most választ kellene adniuk, el kellene számolniuk. De nem tudnak. Ezért ez a nagy csend a részükről, ami az érdenmi kérdéseket illeti. A mocskolódás és gúnyolódás, amire képesek, ma már nem elegendő.
ftonyo: "Ti meg fogjátok, hogy asszomgya: kuvasz = ku + assa."
rovó: Én nem mondtam ilyesmit.
ftonyo: "Gondolkodás ohne, itt a kész, egyszerű, explicite, fogyasztható - ámde tudománytalan magyarázat."
rovó: Nem kell mindent készpénznek venni egyik oldalon sem. A ku + assa magyarázatot nem ismerem, ezért véleményt sem tudok róla mondani. Egy lehetőség, amit meg kellene vizsgálni.
ftonyo: "Ezt egy finnugrász nyelvész mondta anno aki a nemzetellenességgel aligha vádolható Károlin oktat."
rovó: Nem lehet azt állítani, hogy aki finnugrász, az egyútal nemzetellenes is. Maga a finnugrizmus nemzetellenes ugyan, de a tételeit tudományosnak látszó csomagolásban adja elő s a gondolkodásra képtelenek meg is eszik.
Az pedig, hogy valaki a Károlin oktat, még nem teljes garancia. A Károli nagyon rokonszenves egyetem, de ott is emberek oktatnak, feltételezhetően a korra jellemző erényekkel és hibákkal. Nem hihetjük azt, hogy a Károlin (vagy bármelyik másik egyetemen) a végső szót tudják kimondani a nyelvtudomány nagy kérdéseiben. Nincs ilyen előírás, nem is várható el tőlük.