VChris Creative Commons License 2005.04.09 0 0 5641

Figyelj, én tényleg nem vitatkozni szerettem volna, részemről túl is lenne lépve a dolog, csak arra kértelek, hogy a korrektség kedvéért írd oda, hogy nem azonos a kettő. Te magad is írtad: kompromisszumok. Akkor ha az mpeg kamerát reklámozod (ami nem baj!), akkor oda kell írni, hogy kompromisszumos ára, hogy van ugyan mpeg szerkesztő progi is, de az csak akkor jó, ha valakinek nincsenek komoly igényei később sem. Ugyanis ha valaki még nem ismeri ezeket a formátumokat, akkor ne vezessük félre azzal, hogy mpeg-gel mindent ugyanúgy meg tud csinálni. Igen, valóban nem kell lemondani a vágásról, nagyon sokmindent lehet vele csinálni, tudom, próbáltam. Csak aztán átálltam a DV vágásra, és akkor jöttem rá igazán az mpeg vágás korlátaira. Én csak arra kérlek, hogy hidd le, hogy sok szempontból kevés. Ha valakinek az a fő szempont, mint neked, hogy kicsi és rendkívül könnyű, mobil legyen a kamera jó minőség mellett, nem akar komoly vágási feladatokat, akkor jó az mpeg kamera.

És azért az viszont enyhe túlzás részedről, hogy ha meg ennél többre vágyik valaki, akkor vegyen profi vagy félprofi kamerát. Nem kell profi kamera ahhoz, hogy pl. Premiere-ben DV anyaggal nagyon komoly dolgokat lehessen csinálni. Olyan dolgokat, ami hasznos is.

De ha gondolod, csinálhatunk egy tesztet. Felveszek valamit DV kamerámmal, megcsinálok egy-két dolgot vele DV vágóeszközökkel (nem csillivilli extrát, hanem olyat is tudok mondani, ami valóban hétköznapi használat mellett is hasznos lehet), aztán ugyanazt a nyers DV-t letömörítem a legjobb minőségű mpeg-be, és megnézem, hogy azzal hogy lehet mpeg vágóeszközökkel megcsinálni ugyanazt.

Hidd el, nem a levegőbe beszélek, kipróbáltam mindkettőt. Részemről tényleg túlléphetünk a dolgon, csak az újak kedvéért a korrekt tájékoztatást tartsuk szem előtt.

Üdv!

VChris

Előzmény: Márklár (5635)