Veszpremi Creative Commons License 2005.04.09 0 0 topiknyitó

Aki tavaly látta, neki nem kell elmondani, szörnyű gyapjaslepke hernyóinvázió pusztította el a Balatonfelvidék és a magas Bakony erdőinek lombozatát tavaly április-májusban. A tavalyi után a szakemberek az idénre jóval nagyobb inváziót jósolnak, kb. 280ezer hektár a fertőzött terület, elég elmenni, és megnézni a fák törzsén lévő fehér petecsomókat.

Én magam is megnéztem a tavalyi pusztítást. A teljes erdőt letarolták, főként a tölgy, cser és bükköst, azaz az értékesebb erdőket. Végül a hernyók a tövig lerágott lombozat ágain éhen döglöttek, ott lógtak. Az erdőkbe nem lehetett bemenni, a vadak is kínlódtak, az erdőmenti utakon annyi hernyó mászott, hogy a nyálkásság miatt az út csúszott. Emberen allergiát okoz a hernyó. Veszprémfajszon a hernyók miatt a falunapok is elmaradtak. A letarolt erdők az aktuális évben nem növekednek, legfeljebb a lomb újra kihajt, de növekedés nincs, ez is önmagában kár. A szakemberek és politikusok vitatkoznak a védekezésről, annak szükségességéről, hatásáról, mellékhatásáról... Közben pár hét, és támadnak a lepkék, és ez nem vicc, én már láttam, félelmetes.  Valamit mégiscsak kéne csinálni, nem?! Itt vannak hírek bőven.