Gép-ész Creative Commons License 2005.04.07 0 0 366

Kedves MKH!

Itt nem a gyilkosok jogairól van szó, hanem úgy általában mindenkiéről. Téged is megvádolhatnak akármivel, sőt, akár egy beismerő vallomást is kiverhetnek belőled, gondolom nem szeretnéd, ha csak úgy fellógathatnának. A törvényeket nem egyetlen ügyre írják. Nem lehet megfogalmazni azt a kritériumot, ami ha teljesül, akkor a vádlottat meg lehet lincselni, mert mindig lesz olyan helyzet, amikor hibás döntésre vezetne. Lehet, hogy a jogrendszer pillanatnyilag egy gyilkost véd, de alapvetően Téged!

Egyébként az esetről az a véleményem, hogy ez nem bűnözés. A bűnözők lopnak, csalnak, rabolnak, de aki ilyet csinál, az egyszerűen őrült. Erre nem lehet felkészülve sem a jogrendszer, sem a rendőrség. Az ilyenektől nem lehet megvédeni a társadalmat. Most, hogy elkövette, adjanak neki tényleges életfogytiglant, aztán ennyi.

Azt egyébként én sem értem, hogy hogyan kaphatott korábban másfél évet a fickó, de ez alapvetően nem számít, mert ha többet kap, akkor is ugyanígy alakult volna, csak az áldozat lett volna más legfeljebb. Egyébként meg nem ismerjük a korábbi  esetet, a fickó a barátnőjét erőszakolta meg, mikor szakítani akart, vagy mi, szóval a franc se tudja, hogy hogy volt. Lehet, hogy a bíróságnak is kételyei voltak.

Mindenesetre a büntetési tételek valahogy nekem sem igazán stimmelnek. Ha ellopják a kocsid, az szar dolog, de azért mégis csak egy tárgy, össze sem lehet hasonlítani a dolgot azzal, ha mondjuk megerőszakolnak, ehhez képest esetleg kevesebbet kap az illető az utóbbiért.

Előzmény: Mockosz Kisz Hobbit (363)