Folyt. köv.
Egy színvonalas, minöségi általános iskolai képzés meghatározza azt, hogy a gyerek adja Isten már egyetem utáb 23 éves korára megtalálja azt, amit szívböl csinál vagy jóadag fordulatokkal mondjuk 35 éves korára tudja ezt meglépni.
Az elsöhöz szerintem korlátozott osztálylétszámok kellenek, amelyben a hátrányos helyzetü gyermekek száma minimális.
(egy szolnoki szociális szakember mondta nekem a következöt: ha van egy 10 fös brigád, akkor abban csak 2-3 a roma származású, mert ez az arány tud megfelelö integrációs hatást elérni).
S most gondoljuk tovább.
1. Nyilván igaz - a demográfiai mélypont következö problémáját hamarosan középszinten kell kezelnünk.
2. Viszont, ha ott is csak zárunk, akkor szerintem meggyökeresedik középszinten is a tömegoktatás. És valljuk be: ez is egy szegregációs forrás, ami már ma is sok esetben müködik. Ma hallottam: - ,,ezek még kilencedikesek, itt az olvasás is nehezen megy. "
Ezek alapján én bünnek tartom, hogy a megyeháza tavalyi pedagógiai intézeti kinevezettje és intézete ebben az ügyben hallgatott.