igen7 Creative Commons License 2005.04.06 0 0 3619
jó, akkor mégegyszer :)

az állításod az volt, hogy az egész rendszer bűzlött az antiszemitizmustól
(zárójelben jegyzem meg, hogy az antiszemitizmust is kellene lassan definiálni).
a szöveg a következőket mondja

- zsidótörvények 1938-tól
- zsidóellenes propaganda a háború alatt

(mellékesen a szöveg okokat is felsorol, amikről te említést sem teszel).

Azonban a Horthy rendszer 1920-ban kezdődött. Pusztán elméleti alapon nem lehet a fentiek alapján azt mondani, hogy a rendszerre mindvégig a nyilt antiszemitizmus volt jellemző. az 1938-as év ráadásul kulcsév: ekkor lép túl a saját határain a náci Németország. Vajh nincsen e közvetlen összefüggés?

Tehát továbbra is várok bármilyen intézményes antiszemitizmust 1920-1937 között. (a Numerus clausust most kilövöm. azon kívül mondj valamit)

"Igen! A szövegben bene van a lényeg. A zsidó vagyonok és siker egzisztenciák elirigylése, a konkurencia félreállitása nemtelen módszerrel."

1943-ban Kállay sokminden más mellett azzal indokolta a németeknek a deportálások megtagadását, hogy ha megtennék, az ország gazdaságának fontos ágai omlanának össze a munkaerőhiány miatt. így a fenti állítást teljes egészében nem tudom elfogadni, mert Kállay kijelentésében benne van az, hogy dolgozó embereket vinnének el, akiket nem lehet helyettesíteni. Valóban sokaknak megrendült az egzisztenciája, de 1944-ig ez nem igaz mindenkire.

Akiket pedig zsidóknak nevezel, azoknak tulnyomó többsége legföljebb zsidó származásu, aki pedig zsidónak vallotta magát az pedig vallásának tekintette. Szerfölött érdekes,hogy más szármasunál senki nme firtatja az eredetet.

??? a Holokausztról van most szó, akkor már hogyne számítana. Megjegyzem, az SZDSZ által az antiszemitizmus zászlóvivőjének kikiáltott Teleki csak a vallás szerint zsidónak számítók diszkriminációját fogadta el, azt nem, hogy keresztényeket visszaminősítsenek származás alapján. az ezt deklaráló zsidótörvényeket egyértelműen a német nyomás miatt kellett elfogadtatni. (teleki halála után)

"Zsidónak lenni a egy stigma, és ebben a Horty korszak "remekelt". Ettől antiszemita."

te fogod fel stigmának. Az én szememben nem az. Szóval ez egy hülyeség amit mondasz. Nagyszüleim elbeszéléséből tudom, hogy abban a korban sem volt az. és valahol itt gyökeredzik a probléma. Ha a holokauszt nem lenne téma minden hónapban, ha egyes politikai pártok nem antiszemitáznának folyamatosan, akkor lehet hogy te sem éreznéd stigmának. korábban is említettem: a megkülönböztetem magam + folyamatosan a másik pofájába vágom hogy bűnös c. politika csak és kizárólag oda vezet, hogy a másiknak ellenérzései lesznek velem szemben. ezek után pedig nem csodálkoznék a helyedben azon, hogy zsidóellenes kijelentések hangzanak el burkoltan vagy nyíltan különböző szélsőséges alakok szájából.
ez az egész téma különben megérne egy külön topikot.
a probléma gyökere még a horthy korszak előtt szintén valami ilyesmiben gyökeredzhetett: az eltérő kultúrák találkozásában, ahol egyik fél sem igazán akart alkalmazkodni a másikhoz (vagy legalábbis volt egy hangos kisebbség mindkét fél körében, aki nem).
Előzmény: Gavriel (3608)