"Ugyan azt mint Brand a németekéről.
Majd ha kijelented, hogy a zsidószármazásu magyarok tragédiája a magyar nemzet tragédiája, és okozója a magyar állam volt, a magyarság nagy tömegének tevőleges részvételével vagy közömbösségével kisérve annak ellenére, hogy egyénileg nagyon sokan nem vettek részt benne, és nagyon sokan voltak akik megpróbáltak tenni is valamit. Ha nem keresel menségeket, hanem kutadtod az okokat, hogy nemzeted mégegyszer ne csinálhasson ilyet, vagy ne vegyen részt benne.
Ha ezt mindet kijelented,akkor érteni fogod mi az,hogy nemzeti felelősség."
ja jó.
ebből következően:
- mi ugyanúgy felelősek vagyunk a második világháború kirobbantásáért, mint Németország.
- a szuverén magyar kormányzat rendelte el a zsidóság deportálását (csak 4 éven keresztül elfeledkeztek erről a lehetőségről)
- az átlagember közömbös volt (az sem érdekelte, hogy túléli e a világháborút)
stb.
szóval:
1. Magyarország helyzete nem analóg Németországéval.
2. Én nem mentségeket keresek. A tényekből indukok ki veled szemben, te viszont prekoncepciózus vagy. Ezt én megértem, de ettől még nem fogom elfogadni. lehet érzelmi alapon viszonyulni a kérdéshez, de ha korrekt képet akarunk kapni, akkor nincs értelme.
3. az okok kutatását felhoznod elég nagy öngól volt. pontosan az okokkal nem vagy tisztában.